De financieel-economische uitdagingen zijn groot, maar beleggers lijken vooral zichzelf bang te maken.

Van onze medewerker

Wall Street zakte vrijdag en maandag samen tussen de 4 en 5%: dat is de zwakste tweedaagse sinds maart 2009. Op zich is zo'n zware daling al voldoende om de zenuwen op de proef te stellen, maar nu giert de stress werkelijk op alle markten door de kelen. Dat zorgde gisteren voor nogal wat records. Enerzijds zakte de Duitse langetermijnrente tot het laagste peil ooit, anderzijds schoot de goudprijs naar zijn hoogste top ooit.

In die context hielden de Europese beurzen zich met een daling van wat minder dan 1 procent nog redelijk kranig. Vooral omdat de Amerikaanse beleggers de zenuwen van hun Europese beleggers nog wat extra op de proef stelden.

Volg even mee de grafiek met daarop de eerste handelsuren op Wall Street gisteren (S&P 500). Eerst openden de Amerikaanse beurzen positief, maar naarmate het slot van de Europese beurzen (om 17.30u) dichterbij kwam, stuurden ze de aandelenkoersen met grote zigzagbewegingen in het rood. De koersen bereikten een tussentijds dieptepunt net voor de slotbel in Europa. Europese beleggers konden dus weer ongerust naar huis gaan.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, trachtte de gemoederen wat te sussen in een zeldzaam interview aan de Amerikaanse televisiezender ABC News. Bernanke zei dat de Europese staatshoofden alles doen om wanbetalingen te vermijden in Griekenland en dat hun reddingsplannen voor meerdere jaren de verplichtingen dekken van landen zoals Griekenland, Portugal en Spanje.

‘Hoe pessimistisch mag je zijn?', vroeg marktcommentator Geert Ruysschaert van BNP Paribas Fortis zich gisteren in een analysestuk af. Zijn besluit: de problemen zijn groot, maar ze worden ernstig aangepakt. In de extreem lage rente van de Duitse overheidsobligaties ziet hij een reactie op de paniekerige markten, eerder dan een werkelijke vrees dat Zuid-Europese landen hun schulden niet zullen kunnen betalen.

Kijk inderdaad naar Ageas, dat in mei voor vele miljarden Zuid-Europese staatsobligaties verkocht en herinvesteerde in Duitse, Belgische, Nederlandse en Franse staatsobligaties. Toen de verzekeraar dat op 28 mei bekendmaakte, schoot het aandeel 14% prompt hoger.

Europa en de Europese beleggers zijn in de greep van de angst en kunnen best een klein beetje meer zelfvertrouwen gebruiken.

Zelfoverschatting is gevaarlijk, maar te weinig vertrouwen ook. Europa staat er heus niet slechter voor dan de VS of Japan, behalve als we dat zelf gaan geloven. De lagere koers van de euro kan een steuntje in de rug zijn.