‘Kabila kocht parlement om'

Om de Congolese parlementsvoorzitter Kamerhe in 2009 ten val te brengen, betaalde president Joseph Kabila 200.000 dollar om parlementsleden om te kopen. Dat blijkt uit een WikiLeaks-document dat De Standaard kon inkijken.

Van onze redacteur

De Congolese president Joseph Kabila heeft in 2009 geen vuile middelen geschuwd om de machtsstrijd met zijn voormalige vriend Vital Kamerhe te beslechten. Omdat de voorzitter van het Congolese parlement iets te veel kritiek uitte op zijn beleid, besloot Kabila dat Kamerhe tot ontslag gedwongen moest worden.

‘Omdat de president niet het wettelijke gezag heeft om Kamerhe eruit te gooien, hebben zijn adviseurs parlementsleden omgekocht om hem weg te stemmen', schreef de Amerikaanse ambassadeur in Kinshasa op 2 maart 2009 in een mail die bij WikiLeaks belandde en die De Standaard kon inkijken. Dat laatste mocht wat geld kosten: de leden van het bureau van het parlement kregen volgens de mail 200.000 dollar toegestopt.

Maar daar bleef het niet bij: ‘Een grotere reden tot bezorgdheid zijn verhalen, op basis van een aantal bronnen, dat het team van de president nu naar intimidatie grijpt en met fysiek geweld dreigt om te maken dat Kamerhe opstapt.' De ambassadeurs van de Verenigde Staten, de Europese Unie, België, Frankrijk en Groot-Brittannië onderzochten de zaak en kwamen tot het besluit dat ‘Kamerhe geïntimideerd werd' en dat ‘zijn bekommernissen over zijn veiligheid oprecht zijn'.

Kamerhe bood uiteindelijk op 25maart 2009 zijn ontslag aan, toen bleek dat hij niet langer de steun genoot van een meerderheid in het parlement.

Daarmee hoopte Kabila ook verlost te zijn van een mogelijke concurrent bij de presidentsverkiezingen die normaal eind dit jaar moeten plaatsvinden.

Al in juli 2004, drie jaar na het aantreden van Joseph Kabila, werd het sommige Europese diplomaten duidelijk dat de president maar één ambitie had: aan de macht blijven. ‘Er is bij de huidige Congolese regering geen enkel verlangen naar ernstige hervormingen, of een echte transitie – toch niet een transitie die haar positie zou bedreigen. Ze (de machthebbers, red.) zijn vastbesloten om de macht in handen te houden en de toegang te behouden tot welk geld ze kunnen krijgen. In dat opzicht verschilt het niet zoveel van de dagen van Mobutu', schreef de Britse ambassadeur.

Kamerhe stapte eind vorig jaar uit de partij van Kabila en is van plan om naar het presidentschap te dingen. Maar intussen keurde het Congolese parlement een wijziging van de grondwet goed die op Kabila's maat is geschreven: de Congolese president kan nu in één beslissende verkiezingsronde worden herkozen, in plaats van in twee. Omdat de kans klein is dat de oppositie zich achter één gezamenlijke kandidaat schaart, is de kans groot dat Kabila president kan blijven.

President schuwde geen vuile middelen om machtsstrijd met Kamerhe te beslechten

Sport
 1. Maryna Zanevska wordt derde Belg op WTA-ranking na Wickmayer en Flipkens
 2. David Goffin evenaart met elfde plaats zijn beste ATP-ranking
 3. Van Damme speelt gelijk, kapitein Ciman verliest vlak voor play-offs
 4. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 5. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 6. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 7. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 8. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 9. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 10. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 11. GP van de USA: startgrid
 12. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 13. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 14. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 15. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 16. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 17. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 18. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 19. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 20. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki