Fortis verdubbelt zijn kantorennet in Polen en werft honderden medewerkers aan. Ook groei via overnames is niet uitgesloten.

Fortis Bank Polska bestaat 15 jaar en die verjaardag is in de hoofdstad Warschau niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Op de vooravond van het veelbesproken bezoek van paus Benedictus XVI, hield Fortis in het voormalige koninklijk kasteel een prestigieuze persconferentie met als eregast niemand minder dan oud-president en leider van Solidarnosc , Lech Walesa.

Thema van de persconferentie is een uitdagend rapport over de toekomstige economische ontwikkeling van Polen, een studie gesponsord door Fortis. Hoewel de persbijeenkomst enigszins overschaduwd werd door het nakende pausbezoek, tekent de omvang van het evenement de brandende ambitie van Fortis in Polen.

Fortis Bank Polska, ontstaan uit de overname van de vroegere Polish-American Bank , wil de komende jaren fors investeren in het land. Het retailnet voor particulieren zal tegen eind 2007 verdubbelen van 30 tot 60 bankkantoren en de plannen voor het personeelsbestand zijn nog ambitieuzer.

Dit jaar plant Fortis in Polen een kleine 300 aanwervingen, wat het personeelsbestand op 1.300 zal brengen.

Daarbovenop plant Fortis investeringen in de opening van drie business centers - dat zijn gespecialiseerde kantoren voor de bediening van bedrijven én rijke particulieren - en de uitbouw van een distributienetwerk van 120 externe zelfstandige verkoopsagenten.

En dat is nog maar een begin. De bankverzekeraar opent ook een administratief centrum in Krakow en liet vorig jaar al verstaan dat hij van plan is om een deel van de ondersteunende IT-diensten in de Benelux te verhuizen naar Polen.

Met zijn 38 miljoen inwoners - waarvan de helft jonger dan 35 - is Polen dan ook een aantrekkelijke groeimarkt voor banken. Slechts de helft van de Polen beschikt vandaag over een bankrekening en een op de vier bankiert vandaag al via internet.

Fortis ziet vooral groei in nichemarkten zoals consumentenbankieren, de financiering van Poolse kmo's en rijke particulieren, en de verkoop van beleggingsfondsen. Later wil Fortis in Polen ook verzekeringen aanbieden

Nadeel is wel dat de Poolse markt erg versplinterd is en dus erg concurrentieel. Fortis Bank Polska is slechts de vijftiende speler van het land. Fors groeien kan enkel via overnames.

Maar de opportuniteiten zijn schaars. Nu er 200 kantoren te koop staan van de Poolse BPH Bank - een gevolg van de fusie tussen het Duitse HVB en het Italiaanse UniCredito - bekijkt wellicht ook Fortis het dossier ( DS, 6 april ).

,,In een groeimarkt waarin we ambitieus zijn, bekijken we alle overnamedossiers. Maar we betalen geen zotte prijzen", geeft Jos Clijsters, wereldwijd verantwoordelijk voor retailbankieren, schoorvoetend toe.

Bovendien zijn er veel kandidaten. Ook KBC, actief in Polen met Kredyt Bank, aast op de 200 kantoren van BPH.