Europa behoedt NMBS voor kater van half miljard euro
Foto: rr
De Europese Commissie keurt vandaag de herstructurering van ABX Logistics Worldwide, de logistieke dochter van de NMBS, goed. Daardoor ontsnapt de NMBS aan een nieuwe financiële kater van een half miljard euro.De kabinetten van de Europese commissarissen zijn het er roerend over eens dat de herstructureringssteun van de NMBS aan haar logistieke dochter ABX geen overheidssteun was en dus in lijn ligt met de Europese regels. Daardoor is de bekrachtiging van de beslissing door de Europese Commissie vandaag in principe enkel nog een formaliteit.

De NMBS mag haar Duitse en Nederlandse filialen van extra kapitaal voorzien voor een bedrag van 176 miljoen euro. Het grootste deel van dat geld gaat naar het Duitse filiaal, dat op dit ogenblik een negatief eigen vermogen heeft. ABX Duitsland is van groot belang voor de hele ABX-groep. Het is niet alleen goed voor een kwart van de totale omzet, maar is ook essentieel in het netwerk.

Zonder de goedkeuring van de kapitaalverhoging zou ABX Duitsland waarschijnlijk failliet gegaan zijn. Dat zou de NMBS met een extra financiële kater van zowat een half miljard euro opgezadeld hebben. De NMBS zou dan immers moeten opdraaien voor het sociaal passief in Duitsland. De NMBS heeft zich trouwens ook garant gesteld tegenover heel wat schuldeisers van ABX Duitsland. De uitbouw en herstructurering van het ABX-netwerk alleen al kostten de NMBS 1,2 miljard euro.

De Europese Commissie stelt drie voorwaarden aan de goedkeuring. ABX moet binnen het jaar geprivatiseerd worden. Deze voorwaarde vormt in principe geen probleem, want de NMBS heeft al een tijdje een princiepakkoord met het Britse investeringsfonds 3i over de verkoop van ABX. Het was alleen nog wachten op het fiat van Europa.

ABX moet ook de oppervlakte van zijn opslagplaatsen verminderen met 54 procent tegenover 2002. Met de verkoop van een aantal activiteiten in onder meer Duitsland en Nederland is aan die voorwaarde ook al voldaan. Tot slot wil Europa dat de groep een voldoende stevige financiële structuur heeft om haar leefbaarheid te garanderen. De Commissie raamt de kostprijs van die maatregelen op 296,6 miljoen euro, waarvan 176 miljoen euro dus al van de NMBS komt. Dat betekent dat ook de nieuwe eigenaar nog in de buidel zal moeten tasten.

De NMBS verkocht begin dit jaar ABX Frankrijk aan het lokale management. Het afscheid van ABX Frankrijk kostte de NMBS 220,5 miljoen euro. Dat ging deels om een kwijtschelding van schulden die ABX Frankrijk nog had tegenover de NMBS, deels om openstaande schulden die ABX Frankrijk nog had tegenover leveranciers en personeel. De Europese Commissie heeft geen enkel probleem met de wijze waarop de NMBS afscheid heeft genomen van ABX Frankrijk. Ze geeft ook haar zegen aan de 126,7 miljoen euro die de NMBS in 2001 aan een aantal ABX-dochters toestopte om ze te herkapitaliseren.

Met deze uitspraak kan de NMBS eindelijk definitief afscheid nemen van haar logistieke dochter. De verkoop aan 3i, waarover al geruime tijd een akkoord bestaat, kan nu afgerond worden. Noch bij de NMBS, noch bij ABX wou iemand gisteren commentaar kwijt. ,,Ik wacht de beslissing af'', zei Laurent Levaux, de gedelegeerd bestuurder van ABX.