Tuinplan van Koen Mennes

Een oase in de stad

Van twee kleine stadstuintjes een grotere, onderhoudsvriendelijke tuin maken: Koen Mennes bracht de opdracht tot een geslaagd einde. Hij creëerde een prachtige oase in de stad. Met vanuit het huis een direct contact met de patiotuin en het zwembad weggestopt in een aparte relaxtuin.

De tuin

Van wat oorspronkelijk twee stadstuintjes waren één harmonisch geheel maken: dat was de opdracht die tuinarchitect Koen Mennes in 2005 kreeg. De bewoners hebben twee naast elkaar gelegen panden in hun bezit. Het ene pand is woonhuis en het buurpand is het bureau van meneer. Helemaal achteraan op het perceel staat de garage, die de bewoners als ingang gebruiken. Aan de voorkant van het huis is namelijk een drukke doorgaande baan zonder al te veel parkeergelegenheid. Dit was een belangrijk uitgangspunt voor Koen Mennes. Het betekende dat hij in het ontwerp een direct verbindingspad moest opnemen dat leidt van garage naar de achterdeur van het huis, breed en comfortabel genoeg om ook boodschappen en tuinbenodigdheden te transporteren.



Op de wenslijst van de bewoners stond bovenaan een zwembad, maar de verdere invulling van de buitenruimte lieten ze volledig over aan de tuinarchitect. Koen Mennes: 'Ik kreeg in feite carte blanche. Maar door het geplande zwembad was de restruimte in de kleine L-vormige tuin redelijk beperkt en moest alles goed overwogen en beredeneerd worden. Ik heb de ruimte opgedeeld in twee delen: een patiotuin direct grenzend aan de uitbouw van het woonhuis en een zwembadgedeelte in 'de poot van de L', achter het bureau. De patiotuin is zomer en winter een belevingsruimte die in direct contact staat met het huis. De grote raampartijen van de uitbouw kunnen middels een harmonicasysteem helemaal worden opengeschoven en dan zijn binnen en buiten één grote ruimte. De patio heeft ook een multifunctioneel karakter omdat hij de rechtstreekse verbinding naar garage, zwembadgedeelte en bureau vormt. Maar hij biedt ook de mogelijkheid om te kuieren rond de vaste arduinen tafel op stahoogte, die ik heb voorzien om een aperitief te drinken, een boeket te maken en plantjes te potten. Het zwembadgedeelte is voornamelijk zit- en ontspanningsruimte. De ruimte rond het zwembad is sober ingericht en staat volledig in het thema van ontspanning en rust. Boven de garage, bereikbaar via de buitentrap, bevindt zich het poolhouse met douche, toilet en kleedruimte.'



De opvallendste kenmerken van het ontwerp van Koen Mennes zijn rust en eenvoud. De hoogteverschillen zorgen voor een extra boeiende dimensie. Het zwembad is subtiel geïntegreerd in de ruimte. Zijn aanwezigheid wordt vanuit het huis en vanuit de patiotuin absoluut niet ervaren. De stijl van de tuininrichting is duidelijk afgestemd op de oude stadsomgeving en het karakteristieke herenhuis. Mennes: 'Ik heb geprobeerd ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer