Docent KHLIM ontwerpt educatieve doos
Techniek Mobiel komt naar de klas
| Stef TELEN
Geen impulsen
,,Hoewel techniek in de eindtermen staat, komen kinderen er in de lagere scholen zelden of nooit mee in aanraking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kinderen die geen impulsen krijgen om techniek te ontdekken, later niet kiezen voor een technische opleiding. Nu belanden nog te veel leerlingen via het watervalsysteem in de technische scholen en moeten ze dan pas op zoek gaan naar de richting die ze uitwillen'', zegt Meus.
Bovendien beschikken de meeste lagere scholen niet over de middelen om zelf de materialen te kopen om een lokaal voor techniek uit te rusten.
De Techniek Mobiel biedt plaats aan kisten met budgetvriendelijke gereedschappen zoals zagen, boren, vijlen en werkbanken. Ook zijn er materialen, vaak hout, om kleine spulletjes zoals een ratel, een fotohouder of een trommel te maken.
,,De Techniek Mobiel werkt vakoverschrijdend. Zo leren de kinderen werken met een handleiding en krijgen ze het specifieke vakjargon onder de knie. Om de juiste verhoudingen te leren kennen moeten ze hun wiskundig inzicht gebruiken en uiteraard testen ze hun handvaardigheid'', legt Meus uit. Dit schooljaar trekt Meus er met zijn twee mobiele werkplaatsen op uit om de leerkrachten de knepen van het vak te leren. Want ook de leerkrachten zijn zelden vertrouwd met het overdragen van technische vaardigheden. Later hoopt hij dat er mini-versies van de Techniek Mobiel op de markt komen die iedere lagere school aan een schappelijke prijs kan kopen.