Een krachtige boodschap

Er dreigt een polarisatie te ontstaan in de publieke opinie. Aan de ene kant staan diegenen die de slachtoffers begrijpen en het moedig vinden dat ze eindelijk spreken. Daardoor ontstaat er een forum waarbij ook anderen 'na zovele jaren' hun leed kunnen ventileren. Aan de andere kant staan diegenen die de geloofwaardigheid van die verhalen in vraag stellen en zich afvragen of het zin heeft om er 'nu nog' mee voor de dag te komen. Hoe dan ook valt het te betreuren dat mensen met naam genoemd worden en dat het proces als het ware via de media wordt gevoerd. Maar dat het thema opnieuw ter sprake komt, kan sensibiliserend werken.

De tijd is voorbij dat mannen (en ook vrouwen) zich alles kunnen permitteren. Gelukkig zijn vrouwen mondiger geworden en laten ze zich niet meer kennen. Krachtige boodschappen als 'dat kan niet' of 'dat wil ik niet' zullen ongetwijfeld helpen om het ongewenste gedrag te stoppen. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Als de personen die het ongewenste gedrag stellen een machtspositie hebben, kunnen ze revanche nemen door iemand niet te bevorderen of opzij te zetten. Bovendien is dat onrespectvol seksueel gedrag vaak zo ingebakken in hun dagelijks arsenaal van gedragingen dat ze meestal een nieuw slachtoffer zoeken. Dat gedrag wordt dan soms vergoelijkt met redeneringen als: 'We kennen hem toch', 'Hij bedoelt het niet zo', 'Het is zijn karakter'. Maar dat zijn vaak stoplappen, gebruikt om niets te moeten ondernemen.

Revanche

Een ander punt is dat fysieke of seksuele handelingen voor verschillende interpretaties vatbaar zijn. Wat voor de ene aanvaardbaar is, is het niet voor de andere. Er is een grijze zone. Een schouderklopje kan voor de één aanvaardbaar zijn terwijl iemand anders dat veel te nabij vindt. Wanneer een persoon te kennen geeft dat hij of zij een bepaalde benadering niet accepteert, moet die grens gerespecteerd worden. Het is blijkbaar niet vanzelfsprekend om met die verschillen om te gaan.

Maar op de werkplek ontstaan natuurlijk ook heel wat gewenste intimiteiten en relaties. Op zich is daar geen probleem mee. Het probleem ontstaat pas als een van beiden de relatie wil stopzetten. Diegene die wil stoppen is niet altijd even duidelijk over het feit dat hij/zij wil stoppen, bijvoorbeeld omdat men de ander niet wil kwetsen. Voor diegene die afgewezen wordt is een 'neen' moeilijk te aanvaarden. Sommigen blijven de seksuele avances volhouden. Anderen, die hiërarchisch hoger staan, nemen revanche door te intimideren met ontslag of overplaatsing, door het afnemen van voordelen of door geen opdrachten meer te geven. Voor het slachtoffer is het dan moeilijk om feiten te melden omdat men vreest dat de relatie aan het licht zou komen. Velen hebben immers ervaren dat ze niet alleen slachtoffer zijn van het ongewenste gedrag maar bovendien ook nog eens van het feit dat ze het gesignaleerd hebben.

Interne aanpak

Maar er is de laatste tien jaar al een en ander veranderd, en dat schijnt men onvoldoende te weten. Bedrijven durven ongewenst gedrag nu aan te pakken. Waar slachtoffers vroeger bijna uitsluitend te horen kregen dat het verhaal ongeloofwaardig was, dat ze het zelf hadden uitgelokt, of dat ze er zelf op uit waren, komt dat soort reacties nu veel minder voor - al bestaan ze nog.

De meeste leidinggevenden behandelen dat soort signalen nu wel serieus en nemen hun verantwoordelijkheid. De bestaande wetgeving steunt hen daarin. Er zijn kanalen gecreëerd waar personen die ongewenst gedrag meemaken zich kunnen melden.

In de eerste plaats wordt aangeraden het probleem intern aan te pakken, zonder het daarbij in de doofpot te stoppen. De persoon die het ongewenst gedrag zou gesteld hebben wordt geconfronteerd met de klacht. De boodschap is heel krachtig: 'Als inderdaad gebeurd is wat er gemeld is, moet dat gedrag stoppen'. Maar ook de aangeklaagde moet zijn verhaal kunnen doen, dat is evident.

De ervaring (en onderzoek) leert dat het ongewenste gedrag dan wel degelijk meestal stopt, zelfs als de dader ontkent, minimaliseert of de schuld bij het slachtoffer legt. Die constructieve aanpak wordt nu toegepast in vele bedrijven. Zowel werkgevers als vertrouwenspersonen en preventieadviseurs psychosociale aspecten kunnen, met akkoord van het slachtoffer, die krachtige boodschap geven. Dat is een win-winsituatie voor de betrokken partijen. Voor het slachtoffer stopt het ongewenste gedrag. En de persoon die het ongewenst gedrag zou gesteld hebben kan er zonder kleerscheuren van af komen. Discretie speelt hier zowel dader als slachtoffer in de kaart.

Als het ongewenst seksueel gedrag niet zou stoppen of als het om ernstiger feiten gaat, kan een werkgever, na het onderzoek door de preventieadviseur ook sanctioneren door de persoon te degraderen, over te plaatsen of te ontslaan.

Door een dergelijke krachtdadige opstelling laat de werkgever blijken dat hij het probleem ernstig neemt.

Wat voor de ene aanvaardbaar is, is het niet voor de andere. Er is een grijze zone

Buitenland
 1. Acht politieagenten gedood in zuidwesten van Egypte
 2. Schietpartij op herdenkingsplechtigheid voor Martin Luther King
 3. Turkse media: ‘Schutter nachtclub Istanbul opgepakt’
 4. Laatste man op de maan overleden op 82-jarige leeftijd
 5. Springsteen-coverband haakt af voor Trump-feest
 6. Vrouw schutter Orlando alsnog opgepakt
 7. Vijf mensen doodgeschoten tijdens muziekfestival in Mexico
 8. Verplicht milieuvignet voor alle voertuigen in Parijs
 9. Trumps grootste feest ooit
 10. Duitsland bijt van zich af na uitspraken Trump
 11. Waarom Amazon deze teenslippers uit zijn gamma verwijderde
 12. Davos: China boven op hoogmis van de economische elite
 13. Link naar Anne Frank gevonden in vernietigingskamp
 14. Biden opvallend scherp voor Rusland tijdens laatste officiële bezoek aan Oekraïne
 15. Dieselwagens mogen tijdelijk Oslo niet meer binnen
 16. Trump: opvolger Obamacare wordt 'ziekteverzekering voor iedereen'
 17. Trump noemt vluchtelingenbeleid Merkel 'catastrofaal'
 18. Video Vliegtuig crasht in Kirgizisch dorp, tientallen doden
 19. Turks parlement keurt in eerste lezing controversiële grondwetshervorming goed die Erdogan nog meer macht geeft
 20. Airbus van Lufthansa maakt noodlanding door defect in cockpit
Sport
 1. Flipkens en Wickmayer uitgeschakeld in eerste ronde Australian Open
 2. Peter Weinberg volgt Dirk Demeersman op als coach van Belgische jumpingteam
 3. Oude bekende bezorgt Congo een driepunter tegen Marokko, Lukaku’s vieren mee
 4. Louis Van Gaal zet punt achter trainerscarrière
 5. Obama viert historische titel van Chicago Cubs, het favoriete baseballteam van Michelle
 6. Rory McIlroy mist door ribblessure Abu Dhabi Championship
 7. Los Angeles wil openings- en sluitingsceremonie Olympische spelen 2024 in verschillende stadions houden
 8. Alexis Sanchez geeft aan Spaans gerecht belastingfraude toe
 9. Titelverdediger Ivoorkust laat meteen punten liggen tegen Togo
 10. Wout van Aert sukkelt met knie en laat stage links liggen
 11. Dante Rigo (18) tekent tot 2019 bij PSV
 12. Genk kan in Oostende rekenen op Thomas Buffel
 13. McLaren F1 team presenteert nieuwe wagen op 24 februari
 14. Thiam prijkt in Forbes’ “30 onder 30”-lijst van Europese entertainers
 15. Op uur tijd 50.000 tickets verkocht voor Tottenham-Gent
 16. Aly Cissokho (Aston Villa) verhuist naar Olympiacos
 17. Sep Vanmarcke keert terug naar Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen
 18. Valtteri Bottas officieel bevestigd door het Mercedes F1 team
 19. Lokeren strikt Engelse spits: “Grootste sportieve uitdaging in mijn carrière”
 20. Felipe Massa maakt meteen na zijn afscheid een F1-comeback