Artis-Historia failliet verklaard
Omruilfiles bij de overgang naar het nieuwe puntensysteem, twee jaar geleden. Foto: vum
BRUSSEL - De rechtbank van koophandel in Mechelen heeft de faillissementsaanvraag van de NV Artis-Historia goedgekeurd. Dat meldt Radio 2. Het bedrijf had afgelopen vrijdag de boeken neergelegd. Artis-Historia is eigendom van het Nederlandse ECF, er werken ongeveer 15 mensen. Artis-Historia is bekend om zijn spaarpunten en historische boeken.

Over het verdere verloop van het Artispuntensysteem en de afwikkeling van het faillissement kan de directie van het bedrijf voorlopig niets kwijt.

Volgens de krant Le Soir ligt een daling van de omzet aan de basis van de aanvraag, maar zijn ook het conflict met De Post, de voormalige eigenaar van Artis-Historia, en de Nederlandse groep ECF, die het bedrijf in 2003 kocht, mee verantwoordelijk. Dat wordt alvast ontkend door De Post. ,,De Post heeft zichzelf bij de verkoop van Artis aan de Nederlandse ECF Group niets te verwijten,'' zei woordvoerder Fred Lens vandaag. ,,Bij de overname was er een onderzoek van de boeken (due diligence) waarbij revisoren van beide bedrijven betrokken waren. Er waren duidelijke afspraken gemaakt,'' zegt Lens. Er was onder meer overeengekomen dat ECF de uitstaande schuld van Artis aan de Post zou vereffenen.

Bij Artis-Historia werken een vijftiental mensen. In 1999 haalde het bedrijf een omzet van twaalf miljoen euro. In 2000 was dat 11,6 miljoen euro.

Artis-Historia is één van de oudste getrouwheidssystemen van het land. De basis werd gelegd in 1948. Meest bekend is het bedrijf om de punten die op allerlei merkverpakkingen verschenen en die konden ingeruild worden tegen kleeffoto's en verzamelboeken over uiteenlopende onderwerpen. Van de verovering van de ruimte tot exotische dieren of de wereld onder zee. In 2002 werd het aanbod uitgebreid met cd’s, dvd’s en spellen. Het oude Artis-Historiapunt werd van de markt gehaald en vervangen door het nieuwe Artispunt, met een geldwaarde.