Nederlands grootste jeugdschrijfster is jarig

De ambassade van Tonke Dragt

Tonke Dragt wordt deze week 75. Een portret van de schrijfster van onvergetelijke boeken als De brief voor de koning en De torens van februari.

'Elke deur is bijzonder. Door een deur ga je van de ene plaats naar de andere; je komt altijd ergens anders. Denk je wel eens na voor je een deur opendoet? Je weet nooit echt wat er is aan de andere kant.'' Zo luiden de eerste regels van het fascinerende boekje dat de dertienjarige Otto op mysterieuze wijze in handen krijgt in Aan de andere kant van de deur , Tonke Dragts recentste roman. Er is iets bijzonders met die regels. Ze zijn intrigerend, zetten je normale kijk op de werkelijkheid een graadje uit het lood. En net als alle beginregels uit Dragts boeken trekken ze je meteen het verhaal in. Het zijn de visitekaartjes van een rasvertelster.

Ik heb voor het eerst de deur geopend naar Tonke Dragts sprookjesachtige verhalenwereld toen ik twaalf was. Nietsvermoedend ontleende ik De brief voor de koning uit de schoolbibliotheek en werd onverbiddelijk meegesleept door de spannende en gevaarlijke tocht van Tiuri en zijn vriend Piak. Het was een boek als een pletwals. De wereld van Tonke Dragt heeft me nooit meer losgelaten. Af en toe moet ik er weer eens heen, net zoals Otto in Aan de andere kant van de deur soms ontsnapt naar ,,de Januaraanse ambassade'', waar er zeeën van tijd bestaan omdat de klokken er van hun wijzers zijn beroofd.

Wat maakt de boeken van Tonke Dragt zo fascinerend? Ze zijn razend spannend, eigenzinnig en intrigerend, en soms ook wat ,,pesterig'', aldus de schrijfster. Ze houdt van raadsels en mystificaties. Veel van haar boeken hebben een open einde, want zo is het leven ook en als je alles vertelt, is er niets meer aan. Tonke Dragt lezen vraagt wat inspanning. Maar wie bereid is die te leveren, wordt ruimschoots beloond.

Dragt debuteerde in 1961 met Verhalen van de tweelingbroers , sprookjesachtige vertellingen over de meesterdief Jiacomo en de edelsmid Laurenzo. Dragts debuut viel op: in de jaren 1960 maakten realistische en humoristische kinderboeken de dienst uit. Sprookjes waren uit de tijd. Maar Dragt heeft zich nooit laten leiden door modes en trends. Ze gaat al meer dan veertig jaar onverstoorbaar haar eigen gang. Ze heeft zich ook altijd verzet tegen het etiket 'jeugdschrijfster'. Voor haar is er geen strikte scheiding tussen jeugd- en volwassenenliteratuur. Als je dat etiket van haar afweekt, zie je haar in een ander licht: Tonke Dragt is misschien wel de belangrijkste fantasy-schrijfster van ons taalgebied.

Haar fascinatie voor de grenzen tussen realiteit en fantasie heeft ze wellicht overgehouden aan haar jeugd in Nederlands-Indië. Tonke Dragt werd in 1930 geboren in Batavia. Op haar twaalfde kwam ze, samen met haar moeder en zusjes, in een Japans interneringskamp terecht. Om aan die grimmige realiteit te ontsnappen verzon ze samen met een vriendinnetje verhalen, waarvan sommige de kiem vormden van de verhalen uit haar debuut. Het verlangen naar Indonesië is in Tonke Dragts boeken onderhuids aanwezig, maar voor het overige vind je in haar werk weinig rechtstreekse verwijzingen naar dat Indische verleden, op de uitgestrekte, duistere bossen uit De geheimen van het Wilde Woud en Torenhoog en mijlen breed na . Die getuigen van haar liefde voor de tropische oerwouden van haar geboorteland.

TONKE Dragts schrijverscarrière - ze houdt er ook een carrière als illustratrice op na - nam meteen een hoge vlucht. Haar tweede boek, De brief voor de koning (1962), werd bekroond met de Kinderboekenprijs van de CPNB, de voorloper van de Gouden Griffel. Meer dan veertig jaar later hebben de avonturen van Tiuri nog niets aan populariteit ingeboet. Er werden al meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht, het boek werd vorig jaar bekroond met de Griffel der Griffels (1955-2004) en binnenkort komt er een bioscoopverfilming: De brief voor de koning is een van de absolute toppers van de afgelopen vijftig jaar. De schrijfster krijgt nog steeds geboortekaartjes toegestuurd van kinderen die naar het hoofdpersonage zijn genoemd.

Tiuri's reis naar het rijk van koning Unauwen en zijn zoektocht naar de geheimen van het Wilde Woud in het vervolgverhaal hebben veel weg van middeleeuwse queesten. Net als de ridders van de Ronde Tafel wordt hij op weg gestuurd om een opdracht te volbrengen en moet hij daarvoor talloze gevaren doorstaan. Die tocht door het onbekende symboliseert zijn zoektocht naar zichzelf en zijn plaats in de wereld. Het is een thema dat ook in de andere boeken van Tonke Dragt een belangrijke rol speelt. Dat daarbij regels moeten worden overtreden, is onvermijdelijk. Ze hebben rebelse trekjes, de personages van Tonke Dragt. Ze zijn koppig en eigenwijs. ,,Ik schrijf over de zoekende mens,'' zei de schrijfster daarover ooit in een interview. ,,De mens die ja zegt tegen het verbodene, het geheim, en daarvoor een tol betaalt. Terwijl hij tegelijkertijd rijker wordt.''

NIET alle boeken van Tonke Dragt spelen zich af in een tijd ,,toen er nog ridders waren''. Sommige spelen in het heden, zoals De Zevensprong (1966), Het geheim van de klokkenmaker (1989) en Aan de andere kant van de deur (1992) - in een wereld waarin fantasie en realiteit in elkaar overlopen. Andere spelen in een spiegelwereld die naast de onze bestaat, nog andere zijn gesitueerd in een verre toekomst. Gaandeweg worden haar boeken complexer en er sluipt ook meer maatschappijkritiek binnen. In de sciencefictionroman Torenhoog en mijlenbreed (1969) is de aarde één grote stad geworden. Op een enkel reservaat na is alle natuur er verdwenen. Alleen op de planeet Venus heb je nog uitgestrekte wouden. Ze zijn verboden terrein, maar toch trekt Edu er op onderzoek uit. Door zijn drang naar vrijheid en zelfstandigheid komt hij in conflict met zijn omgeving, waar alles door robots wordt gestuurd.

Geen verre toekomst in De torens van februari (1973), wel een wereld die een betere, mooiere versie lijkt van de onze. Je komt er door op 29 februari op het juiste moment het juiste woord uit te spreken. Om er weer weg te raken, doe je een maand later precies hetzelfde. Er is maar één probleem: wie van de ene naar de andere wereld reist, verliest zijn geheugen en vergeet dus ook het magische woord. Nog steeds krijgt Tonke Dragt lezersbrieven over dit intrigerende boek.

Haar laatste roman, Aan de andere kant van de deur , dateert al uit 1992. Het is het eerste deel van de cyclus Zeeën van tijd . Het vervolg, dat De weg naar de cel zal heten, laat nog steeds op zich wachten. In dat eerste deel ontsnapt Otto via zijn slaapkamerdeur geregeld naar de Januaraanse ambassade, een labyrintachtige plek waar het niet zeker is of trappen naar boven dan wel naar beneden leiden, waar het noorden ook het zuiden kan zijn en waar asielzoekers van alle pluimage welkom zijn. Klokken hebben er geen wijzers en tikken alleen als je erbij bent. Het is een Alice-in-Wonderland -achtig boek vol collages, typografische grapjes, dubbelzinnigheden, spiegels, literaire en wetenschappelijke verwijzingen. Er is geen tijd, er is geen echt verhaal. Otto's reis is een queeste zonder einddoel. Zijn grootste angst is zijn spiegelbeeld te verliezen en helemaal in de fantasiewereld te verdwijnen.

Tonke Dragt heeft zich altijd verzet tegen grenzen: grenzen tussen realiteit en fantasie, tussen tekenen en schrijven, tussen jeugd- en volwassenenliteratuur, tussen deze wereld en andere mogelijke werelden. Die grenzen heeft ze in dit boek opgeheven. Tiuri en Piak, Edu, Otto: de ambassade van Tonke Dragt wordt bewoond door onvergetelijke personages die de concurrentie met Harry Potter en co moeiteloos aankunnen. Wie de weg ernaartoe vindt, vraagt er permanent asiel.

Sport
 1. Van Damme speelt gelijk, kapitein Ciman verliest vlak voor play-offs
 2. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 3. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 4. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 5. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 6. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 7. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 8. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 9. GP van de USA: startgrid
 10. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 11. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 12. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 13. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 14. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 15. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 16. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 17. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 18. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 19. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 20. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch