Belofte van Lesotho kost 9,81 miljoen euro
Foto: © WDK
De op veertien na grootste ruwe diamant ooit op aarde gevonden, is maandag in Antwerpen verkocht aan de South African Diamond Corporation (Safdico) voor 12,36 miljoen dollar.

DE reuzensteen uit het Afrikaanse staatje Lesotho, een enclave in Zuid-Afrika, werd maandag in de gebouwen van de Antwerpse Hoge Raad voor Diamant voor het eerst aan pers en publiek getoond. De diamant van 603 karaat is ongeveer zo groot als een ei, weegt zo'n 120 gram en is met de hoogste kleurgradatie D (Exceptional White +) prachtig wit, iets wat de steen nog zeldzamer maakt. De diamant kreeg de naam Lesotho Promise, de Belofte van Lesotho.

De glimmende brok koolstof werd op 22 augustus ontdekt in de Letsengmijn. Sam Matekane, de man die de steen bovenhaalde, getuigde gisteren over die spectaculaire vondst. ,,We dynamiteren stukken rots en boren dan de brokstukken los. Daarna breng ik alles naar een breek- en sorteerinstallatie waar met water alles wordt losgespoeld. Diamanten, die zwaarder wegen, komen zo uit het steengruis tevoorschijn. Via buizen gaat het dan naar een afgesloten kamer, waar collega Agnes alles opvangt. Toen ze deze diamant zag, begon ze te gillen. We dachten allemaal dat ze geëlektrocuteerd was'', lacht Matekane.

Voor de Lesotho Promise werd een opbrengst tussen de vijf en de tien miljoen euro verwacht. De uitkomst van de geheime opbodprocedure bedroeg uiteindelijk 9,81 miljoen euro. ,,Dit is een perfect bod en een zeer eerlijke prijs'', reageert Clifford Elpick van Gem Diamonds, uitbater van de Letsengmijn.

Het straatarme Lesotho, dat deze maand zijn 40-jarig bestaan viert, kan elke dollar uit de diamantindustrie goed gebruiken. ,,Lesotho ontvangt een royalty-fee van 8 procent uit de verkoop, die heb ik nu al op zak'', zegt minister van Natuurlijke Rijkdommen Mamphono Khaketla. Ze draagt een Afrikaanse jurk, een specialiteit van Lesotho, met daarop de nieuwe vlag van haar land waarop de militaristische speer onlangs is vervangen door een traditionele hoed. ,,Later krijgen we nog 30 procent van de netto-opbrengst. Voorts moet Gem Diamonds vanzelfsprekend ook vennootschapsbelasting betalen. Dit is voor Lesotho een belangrijke dag. Ik hoop hier later terug te staan met nog grotere en mooiere stenen!''