BRUSSEL Telenet Solutions , dat Telenet Business en Codenet integreert, wil dit jaar met 10 procent groeien. De nieuwe afdeling staat onder leiding van de ex-gedelegeerd bestuurder van Codenet en Coditel, Allain Allard. In april nemen de werknemers hun intrek in het nieuwe Telenetgebouw in het Pegasus bedrijfspark in Diegem.

Telenet nam verleden jaar het telecombedrijf Codenet, een dochter van de Franse nutsgroep Suez, over. Codenet, dat gespecialiseerde data- en spraakdiensten leverde aan Belgische en Luxemburgse bedrijven en overheidsdiensten, vult het dienstenaanbod aan van Telenet Business, de bedrijvenafdeling van Telenet. Het zorgt ook voor een uitbreiding van het aanbod van Telenet over heel België. Bij de samensmelting die nu achter de rug is, verdwenen ongeveer 20 werknemers.

Telenet Solutions, de nieuwe naam van de geïntegreerde afdeling, zal dit boekjaar voor tussen de 10 en 13 procent bijdragen tot de volledige omzet van Telenet. In 2003, zonder Codenet, zal de bijdrage van Telenet Business rond de 6 à 7 procent liggen. Codenet haalde in 2002 een omzet van 34 miljoen euro. Beide onderdelen waren voor het samengaan al operationeel winstgevend en dat geldt ook voor de nieuwe afdeling. Toch wijst de algemeen directeur van Telenet, Duco Sickinghe, er op dat ,,de rendabiliteit nooit de focus is geweest, wel de kritische massa en de kennis''. Er is dan ook ,,geen zorg over de toekomstige rendabiliteit, op alle niveaus.''

Voor de ganse groep verwacht de topman dit jaar door een aantal overnames een omzet van ,,ruim boven de 500 miljoen.'' Voor het boekjaar 2003 wordt ,,een grote sprong'' verwacht.

In het nieuwe pand in Diegem gaan 110 medewerkers van Telenet Solutions werken, plus een 20-tal werknemers van Telenet. Dirk Momont, vroeger actief bij de bedrijfsafdeling van Belgacom, is de nieuwe verkoopdirecteur van de afdeling. Telenet Solutions omvat alles van verkoop en marketing tot klantenrelaties maar het netwerk zelf blijft onderdeel van de afdeling ,,operations''.

Telenet Solutions richt zich met zijn producten tot alle bedrijven vanaf 5 werknemers en alle overheidsinstellingen. Er werd ook een selectie gemaakt van 300 grote ondernemingen. De kleine bedrijven worden door partners benaderd. Naar de professionele markt, zoals ziekenhuizen, stapt men met een speciaal dienstenpakket. Telenet is niet van plan om een agressieve tarievenpolitiek te voeren om tegen elke prijs zijn plaats in de bedrijvenmarkt te verzekeren. ,,competitief, maar niet ten koste van alles'', klinkt het bij Sickinghe. De volgende twaalf maanden zullen de netwerken van Telenet en Codenet geïntegreerd worden.

Telenet Solutions biedt de bedrijven de technologie van glasvezel en kabel tot draadloze verbindingen en diensten zoals data- en spraakverkeer en Internet. De afdeling steunt op eigen glasvezel- en kabelnetwerken en gehuurde telefoonlijnen bij andere operatoren. ,,Waar we onze eigen infrastructuur niet hebben, gaan we die van een ander gebruiken,'' zegt de kersverse directeur Allard. Hij voegt eraan toe dat ze ,,een zeer ambitieus groeiplan'' hebben, wat neerkomt op een groei in omzet van 10 procent of meer. Telenet wil competitief zijn door over heel het land verschillende technologieën aan te bieden. Wallonië is goed voor ongeveer 20 procent van de activiteiten.

Codenet nam in juli 2002 de Brusselse telefoniedoorverkoper Phone Plus over. Phone Plus wordt een aparte eenheid. Zo ook Sinfilo, de afdeling voor draadloze verbindingen. Hun toepassingen worden zowel aan de bedrijvenmarkt als de consument aangeboden.