ZURICH (bloomberg, reuters) De Zwitserse beursautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar ,,selectieve informatielekken'' door de directie van uitzendgroep Adecco naar analisten. Op vrijdag 9 januari, drie dagen voor de publieke bekendmaking dat er gebreken ontdekt waren in de boekhouding, was er bovendien sprake van een verdacht drukke handel in Adecco-aandelen.

De grootste uitzendgroep ter wereld heeft nog altijd geen detailinformatie bekend gemaakt over de fouten in de Amerikaanse boekhouding. Het interne onderzoek zou nog weken kunnen aanslepen.

Intussen loopt een onderzoek door de Amerikaanse en Zwitserse beursautoriteiten naar de financiële handel en wandel bij Adecco. Ook het gerecht van New York is eind vorige week in actie gekomen.

Gisteren maakte de Zwitserse beurswaakhond bekend dat er aanwijzingen zijn over ,,selectieve informatielekken'' door de Adecco-directie, op maandag 12 januari, aan analisten. Dergelijke praktijken zijn in strijd met de informatieregels voor beursgenoteerde bedrijven. Hierbij zou Felix Weber betrokken zijn, de afgetreden financieel directeur, maar ook CEO Jerome Caille.

Bovendien is er in Zurich een onderzoek gestart naar mogelijke handel met voorkennis (insider trading) in Adecco-aandelen, aldus beurswoordvoerder Leo Hug. De Zwitsers hebben alvast toestemming gekregen van de beursautoriteit in Londen, om de aandelenhandel van vrijdag 9 januari op de Engelse (elektronische) Virt-x beurs te analyseren. De notering van Adecco daalde de dag voor de bekendmaking van de problemen met de boekhouding, 1,5% . Maar het is vooral de omvang van de handel op die vrijdag die vragen oproept: het dubbele van het daggemiddelde uit de voorgaande drie maanden.

Gisteren ging de waarde van het Adecco-aandeel weer omlaag, met 1,7 procent, tot 52,8 Zwitserse frank. Twee weken geleden was dat nog meer dan 80 frank.