De Kempische groep Ravago doet een miljardenovername via de inlijving van de Amerikaanse polymerengroep Mühlstein. Ravago verdubbelt tot 5 miljard dollar omzet.

RAVAGO, opgericht in de jaren zeventig door wijlen Raf Van Gorp, is zowel actief in de recyclage van plastics als in de verkoop en distributie. Onder leiding van schoonzoon Theo Roussis, een Griek, tekende Ravago de jongste jaren voor een zeer agressieve expansie, een combinatie van externe en interne groei.

De overname van het Amerikaanse Mühlstein Holding uit Connecticut is zonder meer de grootste overname ooit van Ravago. Ze verdubbelt de groep ruimschoots tot een speler van vijf miljard dollar, actief in tachtig landen. De Europese Commissie gaf gisteren groen licht voor de transactie.

De overname zet de strategie van Ravago van one-stop-shopping in de markt van gespecialiseerde kunststofgrondstoffen kracht bij door er nadrukkelijk een wereldspeler van te maken.

Hoe de familie Roussis-Van Gorp de mega-overname gaat financieren, is niet bekend. De familie, die erg discreet is, prijkt in de bovenste regionen van de top-100 van de rijkste Belgische families. Roussis deed bij de uitbouw van zijn groep in het verleden geregeld een beroep op schuldfinanciering.

De familie Roussis-Van Gorp is tevens een van de belangrijke families achter de KBC Groep. Voormalig KBC-topman Marcel Cockaerts is overigens bestuurder bij Ravago. Gunhilde Van Gorp, dochter van stichter Raf Van Gorp en echtgenote van Theo Roussis, zit de raad van bestuur voor.

Ravago verwacht dat de transactie met Mühlstein in het derde kwartaal afgerond wordt.

De groep spreekt op de eigen website van een ,,distributie-akkoord'' met daaraan gekoppeld een kapitaalinjectie, maar uit de briefing van de Europese concurrentie-autoriteiten blijkt dat het om een volledige overname gaat.

Mühlstein werd opgericht in 1911 en verzet jaarlijks in gewicht 2,8 miljard pond plastic en rubberpolymeren, verdeeld over 76 landen. Mühlstein was zelf wereldwijd actief en zelfs in meer landen aanwezig dan Ravago. De nieuwe combinatie bestrijkt behalve Noord- en Zuid-Amerika ook alle Europese landen, het Midden-Oosten, delen van Afrika en Azië.

Herman Mühlstein, destijds begonnen als handelaar in rubber, bouwde de groep eigenhandig uit, tot hij zich in de jaren zestig terugtrok en zijn aandelen verkocht aan het management en personeel via een breed gedragen management buy-out. Mühlstein ontwikkelde net zoals Ravago hechte banden met de grote chemiereuzen. Die legden zich in toenemende mate toe op de productie en besteedden activiteiten als marketing en verkoop uit.

Ravago is niet alleen distributeur, maar heeft ook eigen handelsactiviteiten en is in Europa marktleider in de markt van recyclage van plastics. In de VS had Ravago al een nauwe samenwerking met Dow en eigen distributie-activiteiten. Het samengaan van de twee biedt zicht op belangrijke synergieën. De transactie is naar omvang gemeten erg gedurfd. De laatst beschikbare cijfers van Ravago dateren van 1994 en hebben betrekking op de consolidate van de Luxemburgse holding Ravago SA. Die liet in 1994 voor 1,5 miljard euro bedrijfsopbrengsten zien (tegenover 1,17 miljard in 1993), 91 miljoen euro bedrijfswinst (tegenover 53 miljoen) en een nettowinst van 40,14 miljoen euro. Cijfers over 2005 zijn niet bekend.

De nieuwe combinatie staat voor 5 miljard dollar omzet, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. De groep levert aan 28.000 producenten.