BRUSSEL - Er lekt gele vloeistof uit een container die vannacht voor de kust van Texel is geborgen. Het gaat vermoedelijk om arseenpentoxide. Het Nederlandse ministerie van Rijkswaterstaat heeft een onderzoek bevolen naar de omvang en gevolgen voor het milieu. Watermonsters moeten uitwijzen hoe schadelijk de lekke container met 2.100 liter arseenpentoxide is.

Vannacht is begonnen met de berging van drie containers, die op 21 december van het Ethiopische vrachtschip Andinet overboord sloegen tijdens een storm. Pas bij het ophijsen van de eerste container bleek er een gele vloeistof uit te stromen.

Rijkswaterstaat heeft de containers, sinds ze overboord sloegen, regelmatig gecontroleerd met een onderwaterrobot en verklaarde dat er tot gisteren niets lekte. Wel was uit voorzorg een visverbod opgelegd in het gebied bij de gezonken containers. De gescheurde container is op een schip in een waterdichte bak geplaatst. De bergers dragen beschermende pakken.

Gerechtelijk onderzoek

Het openbaar ministerie in Amsterdam is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de affaire, meldt de Nederlandse publieke omroep NOS. Centraal in dit onderzoek staat de verontreiniging van het zeewater. De speurders willen weten of het om een ongeluk gaat dan wel een opzettelijke lozing. De kapitein is reeds verhoord. Ook de reder zal vragen moeten beantwoorden.

De Andinet was op 21 december onderweg naar het Noord-Duitse Bremerhaven, toen het schip tijdens een storm in de problemen kwam. Drie containers met in totaal 630 vaten van 100 liter arseenpentoxide en 63 losse vaten sloegen overboord Ook sloegen een vijftigtal vaten aan boord lek, waardoor ongeveer 5.000 liter gif de Noordzee is ingestroomd. De berging is al verscheidene keren afgeblazen door ruwe weersomstandigheden op zee.

Arseenpentoxide is een houtrotverdelger en wordt gebruikt in de bosbouw.