BAGDAD - Drie Amerikaanse soldaten zijn gisteravond omgekomen bij een mortieraanval bij Baquba, 60 kilometer ten noorden van Bagdad. Een collega raakte gewond. Ten westen van Bagdad zijn drie vrouwen, die voor de Amerikanen werkten, neergeschoten. En in Fallujah hebben Amerikaanse soldaten vannacht twee Irakezen gedood.

De slachtoffers in Bagdad waren schoonmaaksters op een Amerikaanse legerbasis. Hun auto werd onder vuur genomen toen zij op weg waren naar het werk. Ook hun chauffeur kwam om. Bij het incident raakten vijf andere vrouwen gewond, meldde de Arabische tv-zender al-Jazeera.

De Irakezen die werden doodgeschoten in Fallujah, in het westen van Irak, bewaakten volgens al-Jazeera de zaak van een autoverkoper. Amerikaanse soldaten zagen in het donker verdachte bewegingen en schoten de twee Irakezen neer. Fallujah is één van de steden waar de meeste aanslagen op Amerikaanse soldaten worden gepleegd.

Elders in Irak, in Basra, werd de zoon van een voortvluchtig lid van Saddams Baath-partij doodgeschoten. Het slachtoffer was de 23-jarige Ghassan Adnan. Zijn vader, Adnan Jassim, bekleedde onder Saddam een hoge post in Basra. Hij is sinds april op de vlucht. In Basra, de op een na grootste stad van Irak, wonen overwegend sjiieten. De sjiieten werden onder het regime van de soenniet Saddam onderdrukt.

Een commandant van de Spaanse Guardia Civil werd zwaar gewond bij een anti-terreuroperatie van de Spaanse brigade Plus Ultra bij Diwiniyah, in het zuiden van Irak. Commandant Gonzalo Perez Garcia, veiligheidschef van de brigade, werd naar het Dogwood-ziekenhuis in Bagdad gebracht nadat hij in de nacht van woensdag op donderdag een kogel in het hoofd had gekregen, aldus het ministerie.