Een institutioneel buitenbeentje in 10 vragen en antwoorden

Wat u moet weten over Brussel-Halle-Vilvoorde

BRUSSEL - De eis van 25 Vlaams-Brabantse gemeenten om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, doet communautaire spanning in de Weststraat stijgen. Waarover gaat de heisa precies? Wat maakt de kieskring tot een institutioneel buitenbeentje? Mogen dissidente gemeenten zomaar verkiezingen boycotten?
Wat u moet weten over Brussel-Halle-Vilvoorde
Een vraag uit 1974: de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. © rr

1 Wat maakt de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde uniek?

Het federale België bestaat uit drie eentalige gebieden (het Nederlandse, het Franse en het Duitse) en één tweetalig gebied (Brussel-Hoofdstad). De administratieve en gerechtelijke indeling van ons land is op die taalgebieden gebaseerd. De enige uitzondering is Brussel-Halle-Vilvoorde. Die kieskring strekt zich uit over twee verschillende taalgebieden. Ze omvat de 19 gemeenten van het tweetalige gebied Brussel en de 35 gemeenten uit Vlaams-Brabant.

2. Welke invloed heeft het niet-splitsen?

Dankzij de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde kunnen Franstalige partijen voor de federale en Europese verkiezingen stemmen ronselen in de 35 Vlaamse gemeenten. Bij de federale verkiezingen van 2003 ging het om ruim 73.000 stemmen. In Brussel kunnen Vlamingen op hun beurt voor de Vlaamse kandidaten uit Halle-Vilvoorde stemmen.

3. Waarover verschillen de Vlaamse en de Franstalige partijen van mening?

De Vlaamse partijen vragen een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in drie kieskringen:

Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Op die manier hopen ze de sluipende verfransing van de regio te stoppen. De Franstalige politici zijn daar resoluut tegen gekant. Zij willen niet weten van een splitsing. ,,On n'y touche pas'', klinkt het unisono. Niet voor de verkiezingen van 13 juni en niet erna.

4. Waaruit bestaat de boycot van de dissidente gemeenten?

De 25 gemeenten dreigen met een boycot van de Europese verkiezingen als de kieskring niet wordt gesplitst. Die boycot neemt de vorm aan van een weigering om de kiezerslijsten vast te leggen door het college van burgemeester en schepenen. Voor de Europese verkiezingen moet een aparte kiezerslijst worden opgemaakt, omdat ook niet-Belgen uit de EU aan die verkiezingen kunnen deelnemen.

5. Zitten alle burgemeesters op dezelfde lijn?

Niet alle dissidente burgemeesters zijn bereid even ver te gaan. Negen gemeenten hebben de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen vastgesteld op voorwaarde dat de kieskring voor 13 juni wordt gesplitst. 16 andere hebben de kiezerslijst onder het voorbehoud van de splitsing vastgesteld. Zij behouden zich het recht voor, wanneer aan het voorbehoud niet is ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer