Fortis wil facturatie uitbesteden in Polen
photo news
Foto: © Philip Reynaers
Fortis geeft vandaag uitleg over de geplande outsourcing van twee activiteiten: de behandeling van inkomende facturen aan CapGemini in Polen en het 'cash center' aan Dexia. De vakbonden vrezen dat nog meer dossiers opduiken.

Banken

Van onze redacteurIn 2005 kondigde bankverzekeraar Fortis aan dat het in de Benelux 1.200 banen zou schrappen in ondersteunende diensten als informatica en personeelsbeleid. Om de pil te vergulden, beloofde Fortis toen dat alle activiteiten binnen de groep zouden blijven. De banen zouden enkel verhuizen naar Fortis-filialen in Polen en Turkije, landen waar de loonkosten veel lager liggen. 'Fortis doet niet aan outsourcing, maar aan smart sourcing', verklaarde topman Jean-Paul Votron destijds met enige trots.

Ruim twee jaar later lijkt Fortis van deze aanpak af te stappen. Er zijn namelijk vergevorderde plannen om de inkomende facturen van leveranciers niet langer in de Benelux te behandelen, maar dat te laten doen door CapGemini in Polen. Dat zou betekenen dat in totaal 90 voltijdse banen naar het Poolse Krakau verdwijnen. Uit België zouden in twee fasen ongeveer 60 jobs verhuizen.

En ook voor het 'cash center', de afdeling waar buitenlandse deviezen en edele metalen worden bewaard en verhandeld, zoekt Fortis naar een goedkopere oplossing. Deze activiteit, waar vandaag 23 mensen werken, zou binnen België blijven en uitbesteed worden aan rivaal Dexia.

De vakbonden van Fortis zijn niet blij met deze gang van zaken. Zowel de socialistische vakbond BBTK-Setca als de christelijke vakbond LBC-NVK zullen de directie van Fortis vandaag een negatief advies geven.

De liberale vakbond ACLVB gaat zelfs nog een stap verder. 'Dit is een symbooldossier. Wij vrezen dat dit het begin kan zijn van een uitbestedingsgolf binnen Fortis en dat kan voor ons niet. Wij gaan de directie daarom garanties vragen. Als er nog meer dossiers op tafel kunnen komen, zullen wij zeker actie voeren', zegt vakbondsafgevaardigde Oscar Vansteenbrugge.

Woordvoerder Wilfried Remans benadrukte gisteren dat Fortis nog altijd de voorkeur geeft aan smart sourcing, zij het niet altijd. 'In specifieke gevallen kan het dat Fortis voor een andere oplossing kiest. Maar dat is eerder uitzondering dan regel.'

Ook de overname van de Nederlandse bankreus ABN Amro, dat 4.500 IT-jobs heeft uitbesteed in India, zou volgens hem niet leiden tot een uitbestedingsgolf. 'Het consortium heeft beloofd dat er geen grote outsourcingsdossiers komen.'

www.standaard.biz/fortis