Stakers bij VW Vorst staan alleen
Foto: Corelio
De federale regering voert de druk op om de stakers bij VW Vorst tegen maandag weer aan het werk te krijgen en de toekomst van de fabriek te vrijwaren.

Premier Guy Verhofstadt noemde de staking bij VW Vorst vrijdagavond ,,onverantwoord''. Hij deed een oproep aan alle werknemers bij Volkswagen om maandag het werk te hervatten. Volgens de regeringsleider ,,brengt een kleine groep met haar acties de toekomst van de fabriek en van duizenden jobs in gevaar''.

Verhofstadt beperkte zich niet tot een publieke verklaring. Hij telefoneerde met ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, die in het buitenland verblijft. De socialistische vakbondsleider kreeg te horen dat hij al zijn invloed moet aanwenden om de stakers tot andere gedachten te brengen. De hardnekkigste actievoerders zijn immers militanten van de Franstalige socialistische metaalvakbond FGTB.

Voorts wees de federale minister van Werk, Peter Vanvelthoven (SP.A), een ervaren sociaal bemiddelaar van het ministerie van Arbeid aan om de vakbonden en de VW-directie tot een vergelijk te brengen en - vooral - om de productie maandag te doen hervatten. De gesprekken waren vrijdagavond laat nog altijd bezig.

De staking bij VW Vorst heeft alvast geleid tot grote verdeeldheid tussen de vakbonden. Het uitroepen van de staking door een groepje FGTB'ers, zonder voorafgaand overleg met hun collega's van ACV en ACLVB, heeft veel kwaad bloed gezet. ACV-secretaris Guy Daneel noemde het ,,godgeklaagd'' dat de actie samenviel met het bezoek aan de fabriek van een uitgebreide delegatie van Audi, om er te praten over de productie van het nieuwe A1-model vanaf 2009.

De christelijke en liberale bond beseffen de ernst van de situatie en hebben hun leden opgeroepen om weer aan het werk te gaan. ,,Overleg gaat bij ons voor op onbezonnen acties'', aldus ACV-afgevaardigde Pascal Van Cauwenberge. ,,Het is juist dat de VW-directie nog geen garanties op papier heeft gezet over de doorstart in 2009 met het nieuwe Audi-model, maar hierdoor verkijken we misschien de kans om die garanties ooit op papier te krijgen.''

Volgens de lokale VW-directeur, Jos Kayaerts, is het Audi-scenario nog niet afgeschreven, maar hij waarschuwde vrijdag opnieuw dat het personeel in Vorst ,,niet veel kansen meer gaat krijgen''.

Minister Vanvelthoven liet er dan weer geen misverstand over bestaan dat de bruggepensioneerden bij VW beschikbaar moeten blijven voor jobaanbiedingen, zoals door het Generatiepact bepaald. De uitzondering waar de stakers om vragen, komt er niet.

De staking in Vorst biedt volgens waarnemers extra munitie aan het management van Volkswagen in Duitsland om België helemaal de rug toe te keren en de productie te verdelen over de Duitse VW-fabrieken.

Dergelijke beslissing kan niet worden genomen zonder instemming van de Duitse metaalbond IG Metall. Maar die vormt sinds 2005 een front met de voorzitter van de Volkswagen-groep, Ferdinand Piech, in diens machtsstrijd met Christian Wulff, premier van de deelstaat Nedersaksen en een belangrijke aandeelhouder van VW. Piech en IG Metall hebben vorig jaar een cao gesloten over werktijdverlenging, in ruil voor werkzekerheid in de Duitse VW-vestigingen.

(jir, fpe)