Alfacam ontstond in 1985 toen de volbloed entrepreneur Gabriel Fehervari met de hulp van enkele vrienden en vier gehuurde camera's de videobeelden voor de Night of the Proms opnam. De jaren nadien zou het bedrijf zich vooral richten op de productie van bedrijfsfilms, maar de economische malaise in het begin van de jaren negentig dreef Alfacam naar de tv- en filmwereld.

In 1996 wendde Fehervari de steven naar het buitenland en begon het bedrijf zich te specialiseren in de opnames van grote manifestaties. Vanaf 2001 trok Alfacam als eerste Europees faciliteitenbedrijf voluit de kaart van de hoge-definitietelevisie. In het begin werd Fehervari gek verklaard, maar ondertussen is hdtv aan een echte opmars begonnen. In Japan is al de helft van de gezinnen overgeschakeld en ook 20 miljoen Amerikanen kijken in ,,high definition''.

,,Hopelijk geeft dit contract een boost aan de Belgische audivisuele media. Terwijl men hier nog altijd keuvelt over digitale tv heeft de rest van de wereld de mond vol van hdtv'', zegt Yves Panneels.

Voorlopig is Euro1080, een zusterbedrijf van Alfacam de enige Belgische zender die volledig in hdtv uitzendt. Om daar als kijker ten volle van te genieten heb je wel een hdtv-scherm en een speciale kaart nodig.