Philips verkoopt fabriek in Lommel
Philips heeft al een lange reeks herstructureringen achter de rug. Foto: © Marc Cels
BRUSSEL - De Nederlandse elektronicagroep Philips verkoopt haar afdeling High Tech Plastic (HTP) Automotive, gevestigd in Lommel, aan de eveneens Nederlandse Helvoet Holding.

Philips maakt in Lommel hoogwaardige plastic onderdelen voor met name de auto-industrie. De groep rekent die activiteit niet tot haar kerntaken. De afdeling stond dus al lange tijd te koop. Al in 1997 liet Philips weten ,,partners'' te zoeken voor de fabriek, waar toen ook nog metalen onderdelen werden gemaakt voor allerlei toepassingen. De afgelopen jaren heeft de fabriek zich met succes toegelegd op de productie van hoogwaardige onderdelen voor met name de auto-industrie. Zo maakt de afdeling 35 procent van alle schoepraderen voor brandstofpompen in Europese en Amerikaanse auto's. De keuze voor de auto-industrie was zo succesvol, dat er in 2002 berichten opdoken dat Philips de zoektocht naar een koper had stopgezet. Maar nu is er dan toch eindelijk een belangstellende opgedaagd. Hoeveel Helvoet voor de afdeling HTP Automotive neertelt, werd niet bekendgemaakt.

Behalve de vestiging in Lommel, het hoofdkwartier van HTP Automotive, verkoopt Philips ook bijbehorende vestigingen in Azië en Noord-Amerika. De 550 personeelsleden van de afdeling, van wie er 235 in Lommel werken, blijven in dienst. De fabriek heeft al een lange reeks van herstructureringen achter de rug. Eind de jaren tachtig werkten er nog meer dan zeshonderd mensen.

Helvoet verdubbelt door de overname ongeveer in omvang en gaat voortaan door het leven als Helvoet Rubber & Plastic Technologies. Helvoet verdween in 2002 van de beurs en is nu in handen van drie investeringsfondsen: NPM Capital, ABN Amro Capital en Fortis Private Equity. Zij hebben samen met het management het geld op tafel gelegd voor de overname. Het bedrijf wil zich onder meer richten op de Chinese markt en sluit verdere overnames niet uit.

(rmg)