De autoverkoop in West-Europa, de landen van de Europese Unie plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland, daalde in oktober 2,6 procent tot 1,164 miljoen wagens. Daarmee staat de verkoop op zijn laagste peil sinds oktober 1996. De daling in oktober maakt ook een einde aan vier maanden van stijgende verkoop, schrijft de Associatie van Europese Autoconstructeurs (ACEA) in een persbericht.
De cijfers wijzen volgens de ACEA ,,op een nog onzekere markt''. De organisatie wijst op de zwakke economie en berichten over herstructureringen om de dalende verkoop te verklaren.

De vraag naar nieuwe wagens daalde in drie van de vijf grootste markten van Europa. Alleen Duitsland (+3 procent) en Italië (+5,5 procent) stegen, terwijl Frankrijk (-5,8 procent), Spanje (-9,6 procent) en vooral het Verenigd Koninkrijk (-10,8 procent) de verkoop zagen afnemen. De daling in Groot-Brittannië was volgens de ACEA te wijten aan de combinatie van de stijgende rente en de hoge brandstofprijzen. Spanje leed dan weer onder een tweedaagse staking van de bedrijven, die de productie en leveringen van wagens vertraagde. In ons land liep de verkoop in oktober 5,5 procent terug. Er werden 36.720 wagens verkocht.

Als de eerste tien maanden van dit jaar bekeken worden, zijn de cijfers minder slecht. De autoverkoop lag 0,3% lager dan vorig jaar, met in totaal 12,97 miljoen nieuwe wagens die werden ingeschreven. In België daalde de verkoop 0,6 procent tot 423.955 voertuigen. (lej)

www.acea.be