Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) waarschuwt voor de nieuwe remedie tegen malaria die het Turnhoutse bedrijf Dafra Pharma vorige week lanceerde. De nieuwe pillen zouden van malaria een ongeneeslijke ziekte kunnen maken, aldus het ITG.

Dafra Pharma ontwikkelde drie nieuwe pilletjes die een malariapatiënt in één dag zouden genezen. ,,De nieuwe medicijnen van Dafra Pharma bevatten Artizunaat en dat is het enige product waartegen de malariaparasiet nog niet bestand is'', zegt Bruno Gryseels, directeur van het ITG. ,,Met de stof moet dus heel voorzichtig omgesprongen worden, anders bestaat de kans dat malaria ook tegen Artizunaat resistent zal geraken. Dan wordt malaria een niet te genezen ziekte.''

WGO-regels bepalen dat Artizunaat alleen gebruikt mag worden in combinatie met andere geneesmiddelen om resistentie tegen te gaan. Dafra Pharma beweert de regels van de WGO te volgen omdat zijn medicijn twee extra middelen omvat. Het bedrijf zou ook een studie hebben laten uitvoeren die bewijst dat zijn pillen geen resistentie veroorzaken. ,,Die studie is bij ons niet bekend en zelfs al zou ze opduiken, heb ik er mijn bedenkingen bij'', aldus Gryseels. ,,De middelen van Dafra Pharma zijn niet geschikt om de resistentie tegen te houden.''Bij Dafra Pharma spreekt men de kritiek van het ITG tegen.