Pita en kebab:de grote spraakverwarring

Wanneer we aan Mehmet Demir of Ayten Aldemir vragen wat nu het verschil is tussen kebab en pita of shoarma, zeggen ze afkeurend dat een pita varkensvlees bevat. Als we dezelfde vraag in enkele bekende Antwerpse pitarestaurants stellen, horen we dat kebab slechts gehakt is. De spraakverwarring is groot in de wereld van pita en kebab, omdat twee varianten van dezelfde culinaire traditie zich in de migratie opnieuw ontmoeten.
Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita. Maar waar de Arabisch-Levantijnse terminologie populairder is dan hun eigen kebab, aarzelen de Turken niet om de naam pita-shoarma op hun etalage te schilderen.



In wezen is er echter geen verschil tussen kebab en shoarma. Ook shoarma is gemarineerd vlees op een verticaal spit, dat draaiend wordt gegrild, zegt Jozef Chacham ...
Dit is een ds Plus artikel. Het behoort tot het betalende deel van de website.
U las 74 van de 529 woorden

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer