Nieuw leven voor oudste pretpark
Het Dadipark, op de foto in 1998, wordt een themapark. Foto: © VUM
Een Britse investeerder zou 80 miljoen euro willen investeren in Dadipark, dat sinds 2003 gesloten is.

Dadipark, dat al in 1949 werd opgericht in het West-Vlaamse Dadizele, is het oudste pretpark van ons land. Aanvankelijk was het eigendom van het bisdom, dat er onder andere bedevaarders opving. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig kwam het in handen van een achttal plaatselijke middenstanders. Na tien jaar waren die echter niet meer bereid de verliezen en de voortdurende herstelkosten van het inmiddels sterk verouderde park te blijven dekken.

In zijn laatste seizoen, in 2002, trok het park nog 157.000 bezoekers, tegenover een miljoen op het hoogtepunt. In 2003 gingen de deuren niet meer open.

Nu lijkt er toch nog een nieuwe toekomst te zijn voor het park. Een Britse investeerder zou volgens schepen van Toerisme Rik Bekaert bereid zijn om 80 miljoen euro te investeren in Dadipark. Om wie het juist gaat, is niet bekend: de geldschieter wil pas naar buiten treden als alles in kannen en kruiken is.

Concreet zou de Britse investeringsmaatschappij het plan financieren van Building & Engineering, een projectontwikkelaar uit Deerlijk. Volgens dat plan zou Dadipark evolueren van een beperkt kinderpark naar een breder themapark. De toegang tot het park zou gratis zijn, de inkomsten zouden moeten komen van commerciële activiteiten zoals de verkoop van aan de attracties gelinkte producten.

Volgens Bekaert kan er al dit jaar begonnen worden met de afbraak van het bestaande park. Voor de opening van het nieuwe park wordt gemikt op 2009. Het nieuwe park, dat op termijn goed zou zijn voor zo'n 350 arbeidsplaatsen, zou zo'n half miljoen bezoekers per jaar moeten aantrekken.

De definitieve plannen voor het park zouden tegen eind juni klaar moeten zijn. Inmiddels moet er nog wel een sociaal-economische vergunning verleend worden voor het nieuwe Dadipark.

(vdm, kdr)