Dokters vinden gen dat de ziekte bij jonge patiënten agressiever kan maken

'Borstkanker bij jonge vrouwen is veel agressiever'

Borstkanker bij jonge vrouwen is een 'biologisch unieke ziekte' die een andere behandeling vergt dan borstkanker bij oudere vrouwen. Dat stellen Belgische gynaecologen op een internationale conferentie in Brussel.

Dokter Hatem Azim is onderzoeker en oncoloog bij het Jules Bordet-instituut in Brussel. Samen met zijn collega's bekeek hij de dossiers van bijna 3.500 vrouwen met borstkanker. Volgens hen is borstkanker bij vrouwen onder de 45 jaar speciaal, omdat de ziekte bij hen gepaard gaat met agressieve tumoren. Die jongere patiënten lopen ook een groter risico om later te hervallen.

Toen de onderzoekers dieper begonnen te graven naar de oorzaak waarom jonge vrouwen sneller te kampen krijgen met een agressieve vorm van borstkanker, stootten ze op een speciaal gen: RANKL genaamd. Dat gen werd in grote hoeveelheden aangetroffen bij de jonge vrouwen met borstkanker en wetenschappers stellen dat dit gen een grote rol speelt in de uitzaaiing van de kanker naar de botten. 'Als we al onze informatie bijeenleggen, lijkt het interessant om de behandeling van jonge borstkankerpatiëntes aan te passen en ook specifiek dit gen aan te vallen.'

Azim plant al een klinische studie waarbij jonge borstkankerpatiëntes een week voor hun operatie twee injecties met het medicijn denosumab zullen krijgen. Dat moet het RANKL-gen stilleggen. De bedoeling is om dan te kijken welk effect dat heeft op de tumor en de uitzaaiingen. De studies zouden later dit jaar beginnen in drie Belgische centra, volgens medicalnews.net. 'Dat kan leiden tot een betere, meer persoonlijke therapie voor deze jonge vrouwen', aldus de onderzoeker. En dat is niks te vroeg, want borstkanker bij jonge vrouwen is agressiever en wordt vaak pas in een later stadium ontdekt, waardoor hun prognose meestal niet zo goed is is.

Hatem Azim is geen groentje als het aankomt op borstkankerstudies. Twee jaar geleden haalde de Egyptische onderzoeker - die al enkele jaren in België werkt - ook al de internationale pers met een onderzoek dat concludeerde dat het veilig was om zwanger te zijn kort nadat je borstkanker had overwonnen. Voordien vreesden dokters dat de hormonale veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, de kanker zouden doen terugkeren. Maar volgens de Belgische onderzoeker was dat niet het geval, al voegde hij eraan toe dat het 'vroeg dag was en dat er meer onderzoek nodig was'.

We kunnen nu gaan zoeken naar een betere, meer persoonlijke therapie voor deze jonge vrouwen Dokter Hatem Azim

Sport
 1. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 2. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 3. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 4. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 5. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 6. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 7. Goed nieuws voor Club Brugge met oog op topper tegen Anderlecht
 8. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 9. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 10. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 11. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 12. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 13. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 14. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 15. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 16. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 17. Emma Meesseman wint Europese Supercup
 18. Pieter Timmers bereikt finale 100 meter vrije slag in Singapore
 19. Ann Wauters wint met Los Angeles Sparks de WNBA
 20. Walter Meeuws keert terug naar Lommel United