David versus Deutsche Bank
Frank Schmall.
BERLIJN - De strijd van Frank Schmall tegen de Deutsche Bank lijkt op het heroïsche gevecht van David tegen de almachtige Goliath. Schmall is een diep teleurgestelde klant van Duitslands grootste geldbewaarder.

DEUTSCHE Bank had de man een krediet van 280.000 euro voor een woning bezorgd. De bank zou volgens Schmall (46) geweten hebben dat dit bijna 100.000 euro te veel was en verzaakt hebben aan haar adviesplicht door verborgen provisies niet te vermelden.

Eerst bewandelde de gedupeerde cliënt de juridische weg, samen met andere ,,slachtoffers" van de kredietverstrekker uit Frankfort. Toen dit op niets uitliep, greep Schmall naar grover geschut. Hij reed vorige zomer zijn knalrode Renault naar een chique villawijk in Königstein, waar een lid van de raad van bestuur woont. Uit de ramen van de wagen hingen vlaggen met daarop de tekst: ,,Ik voel me onroerend goed-slachtoffer van Deutsche Bank."

De politie was al ter plaatse voordat de bankier thuiskwam. Die zei alleen mismoedig: ,,Wat er in Duitsland allemaal mogelijk is!" Ook toen Schmall parkeerde voor het huis van Jozef Ackermann, de machtige voorzitter van Deutsche Bank, stond de politie er al. Op de vraag wat hij daar uitrichtte antwoordde Schmall: ,,De krant lezen. Is dat soms verboden?"

Enkele maanden later reed de Duitse Don Quichote naar Frankfurt am Main. De financiële metropool wordt in de volksmond ook wel eens Bankfurt of Mainhattan genoemd, wegens de vele wolkenkrabbers van banken. Het gebouw van de Deutsche Bank is natuurlijk het hoogste.

Precies daar parkeerde Schmall een pick-up met twee enorme protestposters. Later kreeg hij van een garage een permanente ,,protest-Kadett". De pr-stunt stoorde Ackermanns Bank, die vorig jaar 2,5 miljard euro winst maakte en tegelijkertijd bijna 7.000 banen wil saneren, behoorlijk. Na twee weken trok de bank een grote stellage op om de boodschap te verbergen. Die moest echter verdwijnen omdat hij op de auto kon vallen.

In maart stonden er plotseling hoge coniferen omheen. Schmalls antwoord: nieuwe, hogere posters op een imperiaal. Waarop Deutsche Bank nog hogere bomen liet komen. Toen de stad Frankfort de parkeervergunning van Schmall introk, sprak hij over ,,klassejustitie'' en stelde zijn vehikel gewoon aan de overkant op. De plaaggeest is uitgegroeid tot een volksheld, die met zijn oude Kadett ten strijde trekt tegen een bank met een balanstotaal van 840 miljard euro.

www.peanuts-opfer.de