IN DE KIJKER. Norbert von Kunitzki: onconventioneel maar briljant
Norbert von Kunitzki. Foto: © Photo News
De voormalige topman van Sidmar, Norbert von Kunitzki, is omgekomen bij een ongeval in Vietnam.Von Kunitzki (71) gleed vrijdag uit tijdens een tocht die hij samen met een Belgisch groepje amateur-bergwandelaars maakte in het hooggebergte. Hij was op slag dood.

De onconventionele maar briljante Luxemburger kwam in 1986 aan het hoofd van het Vlaamse staalbedrijf Sidmar. Later schoof hij door naar het voorzitterschap van de raad van bestuur, dat hij tot in 1998 bekleedde.

Twintig jaar lang was hij ook zeer actief bij de Telindus-groep, die hij door zijn moeilijke jaren loodste en waar hij nog altijd vice-voorzitter was. Na het overlijden van John Cordier was hij korte tijd voorzitter van de raad van bestuur bij Mobistar.

Von Kunitzki verloor als kind zijn Duitse vader, die in het concentratiekamp van Dachau omkwam. Na zijn studies economie aan het Ruca in Antwerpen trad hij in 1958 als bediende in dienst bij het Luxemburgse staalconcern Arbed. Via het studiebureau klom hij hogerop: hij werd financieel directeur in 1970 en lid van het directiecomité vier jaar later.

Toen hij naar Zelzate werd gestuurd, had hij twintig jaar lang geen Nederlands meer gesproken, maar hij poetste zijn kennis moeiteloos weer op. Von Kunitzki was dan ook een talenwonder: behalve zijn moedertaal sprak hij perfect Duits en Nederlands, uitstekend Portugees (hij was in de jaren tachtig lid van de raad van gouverneurs van Brasilinvest in Sao Paulo), Engels en Frans en meer dan behoorlijk Spaans en Italiaans.

Von Kunitzki durfde zeer uitgesproken stellingen verdedigen, en deed dat met brio. Zo was hij voorstander van de ,,vesting Europa'' die hij als een eiland van hoge inkomens en hoge prijzen zag. Paul Matthys, die hem opvolgde als gedelegeerd bestuurder van Sidmar, bestempelt Von Kunitzki als een man met een ,,sprankelende intelligentie'' en een aangenaam compagnon.

Hij was voorzitter van het Institut d'études européennes et internationales du Luxembourg en voormalig voorzitter van het Centre Universitaire de Luxembourg en van de Fondation Européenne de la Culture. In België was hij voorzitter van de Oost-Vlaamse kamer van koophandel en van de International Club of Flanders. Hij kreeg ook een eredoctoraat aan de Gentse universiteit.