Europese Commissie en Nederland botsen over uitslag verkiezingen
BRUSSEL - Als Nederland vanavond al de uitslag van de Europese verkiezingen publiek maakt, dan stapt de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie. Dat maakte de woordvoerder van Europees commissaris Antonio Vitorino vandaag in Brussel bekend.

De Nederlandse gemeenten zijn van plan vanavond al officieuze uitslagen bekend te maken. De officiële uitslag van het Nederlands ministerie van Binnenlandse Zaken wordt pas dinsdag publiek gemaakt.

De Europese Commissie heeft er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om de kiesresultaten van de geementen pas zondagavond om 22 uur naar buiten te brengen. Op dat ogenblik worden de laatste stembureau's in de Europese Unie gesloten. Nederland, dat zich op de gemeentelijke autonomie beroept, is daar tot dusver niet op ingegaan.

De woordvoerder van de Europese Commissie betreurde de Nederlandse aanpak. De Commissie vreest dat de publicatie van de uitslagen vanavond, het resultaat in de andere lidstaten kan beïnvloeden.

Of de Commissie de zaak bij het Hof aanhangig zal maken, is nog niet zeker. De juridische dienst van de Commissie onderzoekt het dossier en zal nauwgezet opvolgen wat er vanavond gebeurt. In het geval de kwestie bij het Hof komt, sloot de woordvoerder van Vitorino zo goed als uit dat de uitslag van de verkiezingen ongeldig zou verklaard worden.

Ook in Groot-Brittannië wordt vandaag al voor Europa gestemd. Vrijdag is het de beurt aan de Ieren en de Tsjechen en zaterdag aan de Letten, Italianen en Maltezen. Zondag komen de andere landen, onder meer België, aan de beurt.