Kadhafi zou Saudische kroonprins hebben willen vermoorden
Foto: epa
WASHINGTON - De Libische leider Muammar Kadhafi zou vorig jaar het plan hebben opgevat de Saudische kroonprins laten vermoorden. Dat schrijft de krant New York Times vandaag. Ze citeert daarbij twee mannen die bij het complot zouden zijn betrokken. Zij worden momenteel gevangen gehouden in de VS.

De VS, het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië voeren een onderzoek naar de voorbereidingen voor de aanslag, bedoeld om kroonprins Abdallah Ben Abdel Aziz te laten ombrengen. De kroonprins, die het Saudische koninkrijk de facto leidt, zou worden omgebracht met granaten.

De zoon van Kadhafi, Seïf al-Islam Kadhafi noemde de beschuldigingen in een eerste reactie in Londen "absurd".

Als de aantijgingen toch waar zouden blijken, zou dat de inspanningen van Kadhafi om zijn imago wat op te poetsen en weer opgenomen te worden door de internationale gemeenschap, teniet doen.

Een hoge ambtenaar bij de Amerikaanse regering zei in de krant dat, indien blijkt dat kolonel Kadhafi de opdracht voor deze moord gaf, dit "een bocht van 180 graden" kan veroorzaken in de politiek van de Verenigde Staten ten opzichte van Libië.

Andere verantwoordelijken stelden dat het onderzoek naar het vermeende complot een van de redenen vormde waarom Libië nog niet was geschrapt van de lijst van staten die het terrorisme ondersteunen.

Volgens de New York Times bevestigde Abrurahman Almoudi, een Amerikaanse moslim die in oktober werd opgepakt omdat hij het Amerikaanse reisverbod naar Libië niet had gerespecteerd, dat hij Kadhafi twee keer had ontmoet in juni en augustus 2003 om de organisatie van de aanslag te bespreken.

"Ik wil dat de kroonprins sterft, of door een moordaanslag of door een staatsgreep", zo zou de Libische leider hem hebben verteld volgens de verklaringen van de Amerikaanse onderzoekers.

Saudi-Arabië houdt ook kolonel Mohammed Ismaël vast, die zou bekend hebben dat hij de uitvoerende schakel was in het complot. Hij zou een agent van de Libische geheime diensten zijn, die in november 2003 werd aangehouden in Egypte toen hij vier mannen trachtte om te kopen om prins Abdallah te vermoorden.

De Libische officieren die hem instructies doorgaven over het complot zouden altijd hebben verwezen naar kolonel Kadhafi, zo schrijft de Times.

Beide mannen zouden in Londen gesprekken hebben gevoerd met dissidente Saudi's om in contact te komen met Saudi's die hun project wilden realiseren.

Vier Saudische verdachten, die mogelijk als daders werden uitgekozen, werden al aangehouden door de Saudische autoriteiten en de FBI zou een ontmoeting met hen hebben gevraagd, zo besluit de New York Times.