Het aandeel-Fortis kreeg gisteren een oplawaai van bijna 19%. De bank-verzekeraar heeft extra geld nodig om in financiële vorm te blijven.

Hoeveel waarde is er gisteren verloren gegaan?

Meer dan 5 miljard euro. Woensdagavond was Belgiës grootste financiële groep nog 27,8 miljard euro waard, gisteravond was daar nog 22,5 miljard euro van over. Het bedrag dat in rook opging, is ruim tweemaal zo groot als het bruto binnenlands product van een land als Zimbabwe.Waarom reageerde de markt zo extreem?

Omdat Fortis aankondigde nog ruim 8 miljard euro nodig te hebben om financieel aan te sterken. Een deel van dat geld zal worden gevraagd aan de aandeelhouders. Het is al de tweede keer binnen een jaar dat zij Fortis te hulp moeten snellen. Vorig jaar nog legden ze 13 miljard euro op tafel om Fortis te helpen delen van de Nederlandse bank ABN Amro over te nemen. Aan die investering hebben ze nog niet veel plezier beleefd. Het aandeel-Fortis is sindsdien alleen maar in waarde gedaald.

Moeten klanten van Fortis zich zorgen maken?

Niet echt. Fortis is niet doodziek. De financiële situatie heeft geen invloed op het dagelijks functioneren van de bank. Fortis beantwoordt ook nog ruimschoots aan alle vereisten van een gezonde financiële instelling. Wel is het een feit dat de financiële gezondheid van Fortis minder blakend is dan een jaar geleden. En dat maakt analisten en kredietbeoordelaars nerveus. Voor de klanten van Fortis is de aangekondigde operatie eigenlijk een goede zaak: hun bank verbetert haar financiële gezondheid.

En voor de aandeelhouders?

Voor hen is de operatie een kleine ramp. Ze hebben al een dramatisch jaar achter de rug. Veel beleggers hebben de waarde van hun investering zien halveren. Daar komt de klap van gisteren nog bovenop. Hun enige troost was dat Fortis nog altijd een mooi dividend bood. Ook die laatste strohalm gaat er nu aan. Want Fortis is van plan het beloofde dividend in contanten een jaartje over te slaan. In plaats daarvan krijgen de aandeelhouders nog meer aandelen. Maar daar beleven ze dus weinig plezier aan.

Wie neemt de verantwoordelijkheid voor de woordbreuk?

Voorlopig niemand, maar de positie van topman Jean-Paul Votron is aangetast. Tot woensdagavond zag het ernaar uit dat hij zijn omstreden prestatiebonus van 2,5 miljoen euro zou inleveren. Op het laatste moment is daarvan afgezien. Maar er wordt nu al gespeculeerd over zijn vertrek. (rmg, pdd)

Blz. 2 commentaar.

Blz. E1-E3 dossier Fortis.