GENEVE (bloomberg, eigen berichtgeving) -- Het aantal passagiers bij de internationale luchtvaartmaatschappijen is vorige maand met 17 procent gedaald tegenover een jaar geleden.

Enerzijds omdat vluchten werden geschrapt, maar vooral door een gedaalde vraag na de aanslagen van 11 september. Dat heeft IATA, de vereniging van ruim 200 luchtvaartmaatschappijen, bekendgemaakt.

De bescheiden groei van de eerste negen maanden van het jaar is daarmee volledig verdwenen. Maar ook voor de aanslagen stevenden de luchtvaartmaatschappijen al af op hun slechtste resultaten in meer dan tien jaar, omdat de economische groeivertraging het aantal reizigers deed dalen.

Noord-Amerikaanse maatschappijen zijn het zwaarst getroffen. Daar is het passagiers- en vrachtvervoer met meer dan 30 procent gedaald. Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen hebben het aantal passagiers met 12 procent zien teruglopen tegenover een jaar eerder (DS 25 oktober). De maatschappijen met veel VS-bestemmingen in hun aanbod zijn vanzelfsprekend zwaarder getroffen. In Europa is British Airways het ergste slachtoffer.

De luchtvaartmaatschappijen hebben het aantal zitjes in september met 7 procent verlaagd. Gezien de nog sterker geslonken vraag, daalde de bezetting van de vliegtuigen fors, van 78 procent in augustus naar 69 procent in september.