BRUSSEL (belga, reuters, eigen berichtgeving) -- De vakbonden en de directie van Sabena hebben elkaar gisteren ontmoet. De bijeenkomst leverde weinig nieuwe elementen op, maar leidde wel tot de afspraak voor een ondernemingsraad voor vrijdag, om 9 uur.

De directie bevestigde met een aantal partijen te onderhandelen over de overname van enkele Sabena-filialen. Wie de overnamekandidaten zijn en over welke filialen het gaat, wilde de directie niet kwijt. Ook kon ze niet preciseren in welke mate er jobs gered worden. De vakbonden hebben nog eens aangedrongen op een ontmoeting met de regering ,,teneinde het bedrag van de sociale enveloppe te kennen''. Volgens Jan Coolbrandt (ACV) zou die ontmoeting eveneens vrijdag kunnen plaatsvinden.

Ten laatste op 7 november wil de Sabena-directie haar luchtvaartproject indienen bij de Brusselse handelsrechtbank. Een sociaal akkoord met de vakbonden over werknemers die moeten vertrekken én over zij die blijven, zou het project helpen, maar is niet noodzakelijk.

Gisteren heeft de Britse zakenman Richard Branson, eigenaar van het Virgin-imperium en in België actief met Virgin Express, weer gesprekken gevoerd met de Belgische regering en met gedelegeerd bestuurder Christoph Müller van Sabena.

Die gesprekken gaan, zoals bekend, over de interesse van lagekostenluchtvaartmaatschappij Virgin Express voor bepaalde activiteiten van Sabena. Volgens bepaalde bronnen zou nu gepraat zijn over een heuse fusie tussen de lagekostendochter van Sabena, DAT, en Virgin Express. DAT zou een deel van de activiteiten van Sabena overnemen.