NEW YORK/BUENOS AIRES (ap, reuters) -- De financiële markten werden dinsdag op twee fronten geraakt. Terwijl een dreigende schuldencrisis in Argentinië de druk op de dollar en de groeilanden verhoogde, zakte een belangrijke vertrouwensbarometer in de Verenigde Staten naar het laagste peil sinds 7,5 jaar.

De index van de Conference Board die het economische vertrouwen meet van de Amerikaanse consumenten, is in oktober van 97 naar 85,5 punten gezakt. Een dramatische duik, die bovendien veel groter was dan verwacht: analisten hadden gerekend op een indexcijfer van 96.

In het oktobercijfer zit voor het eerst de volle impact van de terreuraanslagen van 11 september. Die hebben de psyche van de Amerikaanse consument blijkbaar meer aangetast dan totnogtoe werd aangenomen.

De cijfers veroorzaakten een scherpe terugval van de beurs, omdat ze erop wijzen dat het economisch herstel langer kan duren dan gehoopt. In Europa tekenden de belangrijkste indexen 2 á 4 % verlies op; Wall Street stond drie uur voor de slotbel 1,5 á 2 % lager.

De relatief sterke Amerikaanse consumptie was de enige factor die de Amerikaanse economie totnogtoe uit een recessie kon houden. Maar de massaontslagen in het bedrijfsleven en de angstpsychose voor nieuwe terreurdaden halen ook die pijler onderuit. Volgens analisten moet nu worden gewacht op een steviger arbeidsmarkt vooraleer de economie een echt herstel kan optekenen.

Intussen moeten de beleggers ook afrekenen met een andere factor van onzekerheid: een mogelijke wanbetaling en/of devaluatie in Argentinië(DS 30 oktober) . De regering in Buenos Aires herhaalde dinsdag dat ze het niet zover zal laten komen. Maar de schuldherstructurering die ze aankondigt, komt volgens internationale bankiers neer op een niet-naleving van de schuldaflossingen (DS 30 oktober) .

Toch blijft de hoop dat de Verenigde Staten en/of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog over de brug komen om het land uit de nood te helpen. Zij willen vermijden dat een vertrouwenscrisis in Argentinië ook andere groeilanden zou afsnijden van kapitaal, wat de economische groei in de wereld nog meer zou afremmen.