Jo Van Croonenborch
© mc
BRUSSEL -- Het Nieuwsblad en Het Volk moeten tweelingkranten worden met een gemeenschappelijk gestuurd redactioneel beleid. Dat heeft Jo Van Croonenborch, de kersverse gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, gisteren in zijn maiden speech aan het personeel bekendgemaakt. De ambitie van de De Standaard is om als kwaliteitskrant door te groeien tot 100.000 verkochte exemplaren per dag.

,,Voor Het Nieuwsblad en Het Volk zijn redactioneel dezelfde drie pijlers de belangrijkste: regionieuws, regiosportnieuws en sport'', zei Van Croonenborch. De twee moeten dan ook gezamenlijk redactioneel gestuurd worden. Voor algemeen nieuws en magazineberichtgeving kunnen nog wel aparte accenten worden gelegd.

De ambitie van Van Croonenborch met de twee kranten, die al een tijdlang met een inkrimpend lezersaantal kampen, is om samen marktleider in Brabant, Oost- en West-Vlaanderen op de krantenmarkt te zijn. Van Croonenborch legt de lat van Het Nieuwsblad en Het Volk samen terug op 335.000 exemplaren. Het voorbije jaar haalden Het Volk en Het Nieuwsblad samen ongeveer 324.000 verkochte exemplaren.

De Standaard zal de komende jaren de ingeslagen weg van vernieuwing voortzetten, zegt Van Croonenborch. De krant zal de commerciële en redactionele middelen krijgen om te kunnen doorgroeien tot 100.000 exemplaren en daarmee de uitgesproken marktleider te blijven in het segment van kwaliteitskranten. Uit de laatste verkoopcijfers bekendgemaakt door de Belgische Vereniging van de Dagbladuitgevers blijkt dat De Standaard de voorbije 12 maanden (eindigend op 30 september) gemiddeld 80.550 exemplaren verkocht, 5 procent meer dan het jaar voordien.

Dirk Achten, totnogtoe uitgever van De Standaard, heeft te kennen gegeven opnieuw journalistiek actief te willen worden. Hij zal daarnaast een staffunctie binnen de directie vervullen. De functie van uitgever wordt afgeschaft en de bevoegdheden worden anders verdeeld.