BRUSSEL -- De touroperators Jetair en Thomas Cook hebben gisteren besloten om hun vakantiegangers (voorlopig) niet meer met Sobelair op hun bestemmingen te brengen. Daardoor wordt een doorstart van de chartermaatschappij zeer moeilijk. Vandaag wordt duidelijk of het personeel wordt ontslagen.
De curatoren Joris De Smet en Frans De Roy hadden hun hoop gesteld op de Sobelair-klanten om de chartermaatschappij nog een tijdje in de lucht te houden. De curatoren wilden op die manier van de chartermaatschappij een aantrekkelijker bruid maken voor eventuele overnemers.

Maar op het moment dat de curatoren het personeel toespraken, kwam het nieuws binnen dat Jetair en Thomas Cook, samen goed voor het gros van Sobelairs activiteiten, niet meer van de diensten van de chartermaatschappij gebruik willen maken.

,,We willen zekerheid dat onze vakantiegangers correct op hun bestemming geraken en die kan Sobelair niet langer bieden'', luidde het bij de twee touroperators.

,,Dit is een tegenslag, maar er zijn kandidaat-overnemers die hun eigen klanten mee brengen'', zei curator Frans De Roy gisteren. ,,Gisteren hebben zich zes kandidaten aangediend.''

Er zouden niet alleen kandidaten zijn die interesse hebben voor charteractiviteiten, maar ook voor lijnvluchten en sommigen zelfs voor vracht. Kandidaat-overnemers moeten vandaag een waarborg ter waarde van twee miljoen euro op een Belgische rekening storten als bewijs van hun financiële draagkracht.


Gedaan
Bij het personeel was er minder optimisme. ,,Veel mensen denken dat het nu helemaal gedaan is'', zei Nathalie Hiel van de christelijke vakbond gisteravond.

Vandaag wordt beslist of het personeel in dienst blijft en wordt duidelijk of de chartermaatschappij haar vliegvergunning kan behouden.