De onbekende Nederlandse beleggingsmaatschappij Rebon heeft zich gisteren ontpopt als de grootste aandeelhouder van de Duitse Commerzbank. De beleggingsmaatschappij, in handen van de Duitse financiers Clemens Vedder en Klaus-Peter Schneidewind, heeft 9,9 procent van het kapitaal van de vierde grootste bank van Duitsland in handen. Tot dusver was de Duitse verzekeraar AMB, een filiaal van het Italiaanse Generali, met een belang van 5,25 procent de grootste aandeelhouder van Commerzbank. Rebon heeft aangekondigd zijn participatie voort te willen verhogen, zonder een streefcijfer te noemen. Slechts 20 procent van het kapitaal van de bank zit in ,,vaste'' handen. Rebon noemt Commerzbank een ,,soliede'' belegging.

Het nieuws over de nieuwe aandeelhouder stuwde koers van het Commerzbank-aandeel gisteren zo'n 4,5 procent omhoog. De bank, met zetel in Frankfort, heeft een marktkapitalisatie van 22 miljard euro (888 miljard frank). De participatie van Rebon betreft dus een investering van bijna 90 miljard frank.

Commerzbank ziet de nieuwe aandeelhouder niet als een bedreiging, maar als een stabilisering van het aandeelhouderschap. Volgens voorzitter Martin Kohlhaussen zal de komst van Rebon de overnamespeculatie rond Commerzbank doen afnemen. Hij is ervan overtuigd dat Rebon niet zal aansturen op een wijziging van de strategie. Rebon heeft, zegt Kohlhaussen, het management verzekerd dat het om een louter financiële participatie gaat en dat het niet zal proberen de strategie van Commerzbank te beïnvloeden.

Als ,,maar'' de nummer vier in Duitsland, wordt Commerzbank beschouwd als een potentieel overnamedoelwit. De bank voerde al verkennende gesprekken met Deutsche Bank én met Dresdner over een eventuele toenadering. Maar Kohlhaussen houdt vast aan een onafhankelijke koers voor Commerzbank. Hij ziet meer in internationale samenwerking. Commerzbank heeft bijvoorbeeld een belang van vier procent in de Franse bank Crédit Lyonnais. Analisten menen dat de komst van Rebon de kansen vergroot dat Commerzbank in een internationale fusieoperatie wordt betrokken.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.