De beleggers speelden gisteren het spelletje waarbij kinderen beurtelings een blaadje van een bloem plukken in een poging te ,,ontdekken'' op wie ze verliefd zijn. De financiële variant ervan ging gisteren ongeveer zo: ,,het einde van de tunnel is in zicht, ik investeer in computerchips'', neen, ,,het duurt nog tot einde volgend jaar voor de economie herneemt, ik kies voor traditionele waarden'', neen ,,ik ben bang voor een bacteriologische aanval op het Westen, is verkies vastrentende waarden, of zelfs gewoon cash'', neen...

In Azië was de situatie vrij duidelijk. De beleggers reageerden er eenduidig positief op de berichten dat zowel IBM als Intel hun winstdoelstellingen voor het derde kwartaal hebben gehaald. IBM voorspelde dat tijdens het derde en het vierde kwartaal van dit jaar de bodem bereikt wordt, terwijl Intel zelfs aangeeft dat de verkoop van computerchips al een tijdje opnieuw toeneemt.

Taiwan Semiconductor Manufacturing liet 4,5 procent winst optekenen. In Japan klom NEC 2,6 procent terwijl het kleinere Tokyo Electron 6,8 procent omhoog schoot. In Korea kwam Samsung Electronics sterk uit de hoek met een winst van 3,1 procent, en in Singapore ging het Creative Technology (+4,2 procent) voor de wind.

In Europa hebben de beleggers een rit op de roetsjbaan achter de rug. Enerzijds kregen de technologie- en vooral de telecomwaarden een geweldige duw in de rug van de Franse beslissing om de UMTS-licenties een stuk goedkoper te maken en de looptijd ervan op te trekken van 15 tot 20 jaar. Anderzijds zorgden nieuwe gevallen van miltvuurbesmetting in de Verenigde Staten voor extreme volatiliteit.

Ook hier zorgden de mededelingen van IBM en Intel uiteindelijk voor de nodige ondersteuning, zodat per saldo duidelijk hoger werd afgesloten.

Infineon, de Europese nummer twee op de markt van computerchips, klom op een bepaald ogenblik 10 procent, maar moest uiteindelijk vrede nemen met 6 procent winst. ST, de nummer één in de sector, slaagde er bij het slot in nog 7,1 procent winst vast te houden. ARM Holdings, de grootste designer van microprocessoren op het oude continent, klom 7,7 procent.

In de telecomsector klom France Telecom nog eens 2,8 procent. Maandag was het aandeel al 9,6 procent meer waard geworden. Orange verbeterde 2,7 procent en Vivendi 2,9 procent, nadat het aandeel maandag al 7 procent hoger afgesloten was. Bouygues klom op een bepaald ogenblik bijna 8 procent, maar moest bij het slot vrede nemen met 2,8 procent.

Elders in Europa klom KPN 13 procent, terwijl de Spaanse tegenhanger Telefonica 5,5 procent hoger afsloot. Alcatel klom 13 procent, Ericsson 10 procent en Siemens 4,3 procent.

In heel andere sectoren deed DaimlerChrysler het uitstekend met een klim van 4,4 procent die de vooruitgang sinds 21 september op 32 procent brengt. Analisten hebben de indruk dat beleggers volgend jaar een economische herneming verwachten en daarom sommige structurele zwakheden van de autogroep over het hoofd zien. Bandenproducent Michelin sloot een sociaal akkoord dat de aandeelhouders gisteren 4,3 procent winst opleverde.

In eigen land betaalde de Bel-20 de prijs voor de afwezigheid van telecom- en technologiewaarden. Fortis (-2,41 %) en Dexia (-1,4 %) moesten inleveren, net als Delhaize (-4,18 %). UCB klom dan weer 2,75 procent na het bericht dat het anti-allergiemiddel Zyrtec afgelopen kwartaal 30 procent beter verkocht.

In Amerika werd een aanvankelijke koersklim onder de leiding van IBM en Intel geaborteerd door het bericht dat 20 senaatsmedewerkers positief werden bevonden bij tests op miltvuurbesmetting. Gevreesd wordt dat de bacterie zich ook in het klimaatsysteem van het Amerikaanse Capitool heeft genesteld.

Vooral de technologiewaarden vielen terug. De Nasdaq stond kort na de middag bijna 1,9 procent lager rond 1.690 punten, terwijl de Dow Jones net geen half procent lager noteerde op 9.340 punten.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.