Niet alleen de meisjes van K3 hebben een teleromeo. Drie op de vijf Belgen gebruikt de mobiele telefoon om intieme afspraakjes vast te leggen. En vijf procent van die intieme bellers heeft speciaal daarvoor zelfs een tweede mobiele toestel aangeschaft.

De Britse onderzoekster Sadie Plant reisde de wereld rond om de invloed van de mobiele telefoon op vriendschaps- en liefdesrelaties te onderzoeken en ook de Belgische bellers ontsnapten niet aan haar aandacht.

Een eerste vaststelling die ze doet, is dat één op de twee Belgen zijn of haar mobiele telefoon belangrijk vindt bij het onderhouden van vriendschaps- en liefdesrelaties. Brusselaars scoren zelfs nog hoger: meer dan tachtig procent van de hoofdstedelingen kan in de liefde en de vriendschap niet zonder gsm.

Een tweede vaststelling die uit het onderzoek naar voren komt, is dat drie op de vijf Belgen zijn of haar gsm gebruikt voor intieme afspraakjes en één op de drie dit redelijk tot heel regelmatig doet. Bij alleenstaanden en jongeren tussen 15 en 25 jaar loopt dit cijfer zelfs op tot meer dan 50 procent.

Op de vraag 'gebruik je hiervoor dezelfde gsm als voor je gewone gesprekken' antwoordde vijf procent van de ondervraagden die hun mobiele telefoon gebruiken voor intieme afspraakjes, dat zij hiervoor over een tweede gsm beschikken. Bovendien suggereert het onderzoek dat dit het belangrijkste motief is om een tweede toestel aan te kopen. Je bent dus gewaarschuwd als je partner zich een tweede gsm aanschaft.

Volgens Dr. Sadie Plant is deze trend te verklaren door het persoonlijke gevoel dat een gsm biedt. ,,De gsm draag je steeds tegen je lichaam aan, waardoor het niet anders kan dan een persoonlijk bezit te worden. Door te gsm'en krijg je het gevoel dat je heel dicht in contact bent met die persoon aan de andere kant van de lijn.''

Dr. Plant meent ook dat die extra telefoon aantoont dat de mensen niet enkel de technologie overnemen, maar ze ook in hun hart sluiten. Hoe meer de gsm ingeburgerd geraakt, hoe meer mensen de gsm gaan gebruiken voor de leuke en stijlvolle kanten van het leven. Ze beschouwen het mobiele toestel niet langer als een noodzakelijk kwaad.

,,Verschillende deelnemers aan het onderzoek waren zich bewust van de rol die de mobiele telefoon kan spelen in geoorloofde en ongeoorloofde zaken. Een vrouw vertelde me dat zij haar getrouwde minnaar had gevraagd een gsm met vooraf betaalde beltijd te nemen, zodat haar naam niet op de factuur zou verschijnen. Een pak ondervraagden gaf ook toe dat ze regelmatig de mobiele telefoon van hun partner controleerden op verdachte boodschappen en gesprekken'', zegt Plant.

Volgens het onderzoek kan je de mobiele telefoon momenteel zelfs beschouwen als een vast element in relaties. Sommigen vonden het feit dat zij hun geliefde op elk moment konden bereiken, een hoeksteen van hun relatie.

Maar het kan ook andersom. ,,Een vrouw in Chicago vertelde me dat ze het uitmaakte met haar vriend omdat hij haar constant belde. Ze kreeg het gevoel dat hij haar controleerde'', herinnert Sadie Plant zich.

Anderen vonden dan weer dat zij veel meer communiceerden dankzij hun mobiele telefoon, zodat nieuwe vriendschappen meer kansen kregen. ,,Sinds ik vader geworden ben, merk ik trouwens dat ik veel meer en langer aan de telefoon hang. Waar ik vroeger op café met vrienden aan de toog hing, bel ik nu met die vrienden met mijn gsm'', getuigt ook een Belgische mobiele beller.