BRUSSEL-- Een groep Afrikaanse landen richt in samenwerking met een Wereldbank-dochter een instelling op die de internationale handel en de investeringen tegen politieke risico's moet verzekeren.

Afrika haalde vorig jaar volgens Unctad amper één procent van alle buitenlandse directe investeringen naar zich toe. De in oprichting zijnde African Trade Insurance Agency (ATI) wordt gezien als een belangrijke hefboom om dat aandeel te vergroten.

De instelling, die in Nairobi (Kenya) zal worden gevestigd, heeft als hoofdfunctie investeringen en handel in de hand te werken door verzekering aan te bieden tegen niet-commerciële risico's zoals handelsembargo's en onteigening. Alle Afrikaanse landen kunnen er lid van worden.

Het initiatief gaat uit van Uganda, Kenya, Tanzania, Rwanda, Burundi, Malawi en Zambia. Andere landen hebben al interesse betoond. Een belangrijke rol wordt gespeeld door de MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency), een dochtermaatschappij van de Wereldbank die investeerders en kredietverschaffers politieke herverzekering en andere waarborgen aanbiedt. De directeur-generaal komt van de verzekeringsinstelling Lloyd's.

,,De boodschap luidt: kom investeren en handelstransacties sluiten, en als er een staatsgreep wordt gepleegd zult u uw geld niet verliezen, want we zullen u dekken'', zegt de Ugandese president Museveni.