BRUSSEL -- De raad van bestuur van de Bank van Brabant neemt een afwachtende houding aan na het overnamebod van het Beroepskrediet/Crédit Mutuel. ,,De markt is nu open. Er dagen misschien nog andere kandidaten op. Wij zullen elk project op zijn merites beoordelen'', zegt bestuurder-directeur-generaal François Henrion.

Met het overnamebod op de Bank van Brabant willen het Beroepskrediet en Crédit Mutuel verhinderen dat de coöperatieve Bank van Brabant het netwerk van het Beroepskrediet verlaat en aansluiting zoekt bij het Landbouwkrediet.

,,In mei vorig jaar hebben wij vastgesteld dat de Bank van Brabant te klein was om alleen te blijven en dat wij de steun nodig hadden van een partner om een performant informaticasysteem te installeren en om onze processing te moderniseren, zodat wij volwaardige bankactiviteiten konden blijven ontplooien'', legt Henrion uit.

,,Wij zijn uiteraard eerst gaan praten met het Beroepskrediet en Crédit Mutuel, maar stelden vast dat zij ons niet konden helpen. Bijgevolg zijn we ook elders gaan kijken. En zo zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij het Landbouwkrediet.'' Het Beroepskrediet is zelf niet als retailbank actief, zij opereert op die markt enkel via de aangesloten kassen.

,,Het was niet onze eerste bedoeling het netwerk van het Beroepskrediet te verlaten. Maar het leek al gauw logisch dat als de Bank van Brabant nauwer zou gaan aanleunen bij het Landbouwkrediet, de bank ook inzake financiële producten en kredieten met het Landbouwkrediet zou samenwerken en zich bijgevolg zou aansluiten bij de federatie van het Landbouwkrediet'', zeggen Henrion en bestuurder Philippe Noblesse. ,,Op die manier konden wij bovendien onze autonomie en ons statuut van coöperatieve vennootschap behouden.''

Maar het project met het Landbouwkrediet is van de baan nu het Beroepskrediet en Crédit Mutuel een overnamebod hebben uitgebracht op de Bank van Brabant. Het bod wordt door de raad van bestuur van de Bank van Brabant niet als ,,vriendelijk'' beschouwd. ,,Door het bod is de situatie totaal veranderd'', zegt Philippe Noblesse. ,,Wij zijn nog steeds niet overtuigd dat de toekomst van de Bank van Brabant beter verzekerd is in het netwerk van het Beroepskrediet. Het overnameprospectus is daarover niet erg concreet.''

De raad van bestuur van de Bank van Brabant kan het Beroepskrediet en Crédit Mutuel weigeren als vennoot, op voorwaarde dat het andere kandidaat-kopers vindt die dezelfde prijs willen betalen aan de coöperanten die willen verkopen. Maar Henrion en Noblesse ontkennen dat de raad van bestuur actief op zoek is naar andere overnamekandidaten. ,,Wij hebben vorige jaar al onze ronde gedaan. ,,Het is nooit onze bedoeling geweest de bank in de etalage te zetten'', zeggen ze. ,,Het Beroepskrediet/Crédit Mutuel is tot dusver de enige kandidaat. Maar de markt is open. Als een andere kandidaat opdaagt, zullen we elk project op zijn merites beoordelen. Het zal echter geen beslissing zijn tégen een bepaalde kandidaat, maar een keuze voor het beste project voor de Bank van Brabant.''

Henrion en Noblesse zeggen niet te weten wat het Landbouwkrediet zal doen.

De Bank van Brabant heeft een balanstotaal van 14 miljard frank en is met 12 kantoren actief in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. De ongeveer 172.000 deelbewijzen zijn in handen van zowat 30.000 coöperanten. De leden van de raad van bestuur controleren samen bijna 10.000 deelbewijzen.