BRUSSEL -- Toerismegroep Thomas Cook heeft beslist dat twintig procent van het personeel op de hoofdzetel in Gent een dag per week technisch werkloos wordt. ,,We proberen alles om naakte ontslagen te vermijden'', zei topman Wim Desmet, ,,de sector is zwaar getroffen''.

Op het hoofdkantoor kan de maatregel eventueel uitgebreid worden naar twee dagen. Voor de reisbureaus van de groep (Holiday Land, Neckermann) zou de technische werkloosheid zelfs kunnen gelden voor vijftig procent van het personeel. Een andere mogelijkheid is dat de werknemers drie-vijfde moeten werken.

,,De vliegvakanties zijn enorm getroffen'', zegt Desmet. ,,De boekingen voor wintersport- en autovakanties verlopen nog binnen schema, en de stedentrips gaan slechts licht achteruit, net als de vluchten op de Caraïben bijvoorbeeld (-10 tot 15 procent).''

De bestemmingen Middellandse Zee en Noord-Afrika zijn dramatisch. ,,Voor Egypte, Tunesië, Marokko, Turkije en zelfs Spanje boekten we de voorbije week 50 tot 70 procent minder dan tijdens dezelfde week vorig jaar.''

Als dat blijft duren, komt het hele winterseizoen uit op een achteruitgang met 20 tot 30 procent. ,,Vooral tussen de herfstvakantie en de kerstperiode is de markt helemaal ingedonderd (-50 %)'', zegt Desmet.

Bij concurrent JetAir, een afdeling van Preussag/TUI, zijn er 30 procent minder boekingen. Op de hoofdzetel in Oostende is vandaag nog geen sprake van technische werkloosheid, maar JetAir onderzoekt of het gebruik kan maken van de overmachtmaatregel van de overheid. Daarmee zou een aantal medewerkers tijdelijk in een systeem van economische werkloosheid geplaatst worden. Over aantallen en termijn wordt binnenkort beslist.