WASHINGTON -- Voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank bevestigde gisteren tegenover het Congres dat de consumptie van particulieren en bedrijven na de terreuraanslagen van 11 september sterk is teruggevallen. Maar hij plaatste daartegenover de hoop dat de inkrimping slechts tijdelijk zal blijken.

Tijdens het getuigenis van Greenspan -- het was de eerste keer sinds 11 september dat de Fed-voorzitter in het publiek zijn visie gaf op de economische situatie -- ging een schrikgolf door het Capitool, dat mogelijk besmet is met de miltvuurbacterie.

Toch probeerde Greenspan zijn publiek gerust te stellen: ,,De sterk toegenomen onzekerheid heeft het verbruik van particulieren en investeringen van bedrijven sterk doen terugvallen. Zowel gezinnen als bedrijven hebben zich teruggetrokken van de kapitaalmarkt. Maar de kredietvraag is niet volledig stilgevallen, en daarom is de verzwakking allicht maar tijdelijk.''

,,De dagen onmiddellijk na de aanslagen'', zei Greenspan, ,,viel de consumptie heel sterk terug. Het publiek zat aan zijn televisie gekluisterd en bleef gewoon weg uit supermarkten en shopping centers.''

Greenspan herhaalde ook ,,voor de zoveelste keer'' dat het algemene economische klimaat negatief georiënteerd blijft. Maar de vooruitzichten blijven onveranderd positief. De Amerikaanse economie houdt stand, ,,hoewel ze onder een nooit geziene druk staat.'' Volgens Greenspan zijn de vooruitzichten op snelle technologische evoluties en de daarmee samenhangende productiviteitsgroei op langere termijn niet verminderd.

Onder economisten overheerste na de toelichting de indruk dat de Fed-voorzitter geprobeerd heeft de consumenten gerust te stellen. Volgens hen is de Amerikaanse economie na 11 september duidelijk een recessie ingedoken. Maar zij zijn het met Greenspan eens dat de toekomst er goed uitziet. De meeste economisten voorspellen een krachtige herneming ,,in de loop van volgend jaar''.