BRUSSEL -- Het resultatenseizoen in de Verenigde Staten draait weer op volle toeren. Gisteren presenteerden ene hele reeks kleppers hun resultaten voor het derde kwartaal. Op enkele uitzonderingen na, is het geen fraai zicht.

 • Van de IT-bedrijven die gisteren met resultaten voor de dag kwamen, is IBM het enige dat een lichtpuntje ziet in het duister. De nettowinst van de chip- en computerproducent lag met 1,6 miljard dollar (1,7 miljard euro) wel 19 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, maar het bedrijf maakt zich sterk dat het zijn winstvooruitzichten voor het vierde kwartaal zal waarmaken.
 • EMC , de grootste producent van data-opslagsystemen ter wereld, leed zijn eerste kwartaalverlies sinds 1989. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 945 miljoen dollar (1 miljard euro) terwijl de winst tijdens dezelfde periode vorig jaar nog opliep tot 458,2 miljoen dollar (504 miljoen euro). De omzet viel terug met 47 procent. EMC besliste dan ook boven de 2.400 ontslagen die het eerder had aangekondigd nog eens 1.600 banen te schrappen.

  De nettowinst van Intel , de grootste chipproducent ter wereld, bedroeg in het derde kwartaal slechts 106 miljoen dollar (116,6 miljoen euro). Tijdens dezelfde periode vorig jaar was dat nog 2,51 miljard dollar (2,8 miljard euro). De chipbouwer komt terug op zijn eerdere voorspellingen dat de chipmarkt in het vierde kwartaal terug zou aantrekken.

 • De resultaten in de financiële sector zijn al niet veel beter. Na de terreuraanslagen klapten de aandelenmarkten in elkaar.
 • Citigroup kon de schade nog beperken. De nettowinst van de bankgroep ging in het derde kwartaal met 9 procent achteruit tot 3,18 miljard dollar (3,5 miljard euro). Topman Sanford Weill verwacht wel voor het vierde kwartaal een omzetgroei van 15 procent.

  De winst van JP Morgan Chase , de op een na grootste bank in de Verenigde Staten, viel in het derde kwartaal met niet minder dan 68 procent terug. De nettowinst komt uit op 449 miljoen dollar (494 miljoen euro). Het bedrijf heeft eerder al 5.000 jobs geschrapt en kondigde aan dat het daar niet zal bij blijven.

 • In de voedingssector kwamen twee marktleiders met resultaten op de proppen.
 • Coca-Cola , de grootste frisdrankenproducent ter wereld, zag in het derde kwartaal zijn winst de dieperik in gaan met 80 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 26 miljoen dollar (28,6 miljoen euro). De omzet steeg wel met 11 procent tot 4,28 miljard dollar (4,7 miljard euro). De kosten verbonden aan de volledige overname van dochter Herb Coca-Cola (Sprite) en de herstructureringskosten in Noord-Amerika drukten de winst.

  De resultaten van Kraft Food , de grootste voedingsproducent in de Verenigde Staten, mogen wel gezien worden. De winst van de groep ging tegenover dezelfde periode vorig jaar met 24 procent vooruit tot 522 miljoen dollar (574 miljoen euro). De kostenbesparende maatregelen die het bedrijf nam, werpen hun vruchten af.

 • Ook belangrijke marktspelers in andere sectoren stelden teleur.
 • AOL Time Warner , 's werelds grootste media en internetbedrijf diept zijn verlies in het derde kwartaal verder uit. Het verlies bedraagt 996 miljoen dollar (1 miljard euro) tegenover 902 miljoen dollar (992 miljoen euro) tegenover een jaar eerder. Boosdoener zijn de afgenomen advertentie-inkomsten van televisiezender CNN en het tijdschrift Time na de aanslagen.

  Ook in de autosector valt geen goed nieuws te rapen. Ford Motors boekte in het derde kwartaal een verlies van 692 miljoen dollar (761 miljoen euro). Vorig jaar behaalde de autoconstructeur nog een winst van 888 miljoen dollar (977 miljoen euro). De omzet daalde met 9 procent tot 36,55 miljard dollar (40,2 miljard euro). Het bedrijf verminderde zijn productiecapaciteit in het derde kwartaal met 23 procent.

  Ook Whirlpool deelt in de klappen. De grootste Amerikaanse producent van huishoudapparaten leed in het derde kwartaal een verlies van 94 miljoen dollar (103 miljoen euro), tegenover een winst van 67 miljoen dollar (73,7 miljoen euro) tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf moest in de VS 1,8 miljoen microgolfovens terugnemen wegens brandgevaar. Die operatie kostte Whirlpool 184 miljoen dollar (202 miljoen euro).

  Tot slot toch een positieve noot. De operationele winst van Pfizer , 's werelds grootste farmagroep, lag in het derde kwartaal 28 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst bedroeg 2,18 miljard dollar (2,4 miljard euro). Pfizer dankt het uitstekende resultaat aan zijn twee succesproducten: het alom bekende Viagra en het anti-cholesterolmiddel Lipitor.

  Tabaks- en voedingsfabrikantPhilip Morris heeft in het derde kwartaal met 2,3 miljard dollar (2,5 miljard euro) 5,3 procent meer winst gemaakt dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarmee voldoet het bedrijf aan de analistenverwachtingen.