BRUSSEL -- Vanaf 1 januari 2002 vallen de Vlaamse kmo's uiteen in twee kampen. Tot voor enkele weken zag het er naar uit dat de vrijgemaakte kmo-klanten goedkopere stroom zouden kunnen kopen. Aan de kleinere kmo's, die het gereguleerde tarief blijven betalen, werd door de Belgische overheid een tariefreductie beloofd. Vandaag hoor je ook hier een heel ander verhaal.

2.200 Vlaamse bedrijven moeten tegen eind oktober door hun huidige stroomleverancier -- stuk voor stuk intercommunales -- op de hoogte worden gebracht dat ze in het vervolg de vrije keuze hebben. Maar nu al staat vast dat die keuze beperkt zal zijn tot twee stroomverkopers: Electrabel en Luminus. En tegelijk wordt meer en meer betwijfeld of de kmo's kunnen genieten van prijsdalingen. De kleine kmo's hebben meer uitzicht op een tariefdaling. De Belgische regering beloofde immers anderhalf jaar geleden dat de stroomprijzen voor alle klanten met vaste tarieven gelijkgeschakeld moeten worden met de tarieven in de ons omringende landen.

Electrabel belooft voor de vrijgemaakte klanten nog wel stroomtarieven die gemiddeld enkele procenten lager zullen liggen dan vandaag. Maar woordvoerster Françoise Vantemsche waarschuwt tegelijk dat sommige klanten rekening moeten houden met prijsstijgingen.


Winstmarge
Eenzelfde waarschuwing bij Luminus, de splinternieuwe stroomhandelaar waarin een groep Vlaamse gemeenten en het Britse nutsbedrijf Centrica hun krachten hebben gebundeld.

Maar gedelegeerd bestuurder Jaak Rutten voegt eraan toe: ,,We zijn van plan om een deel van de vroegere winstmarge op te offeren om de klanten een zo eerlijk mogelijke prijs te bieden.''

Electrabel en Luminus zijn veruit de enige die het nog durven hebben over prijsdalingen voor de vrijgemaakte kmo's. Zelfs bij het VBO wordt gevreesd dat het merendeel van de 2.200 Vlaamse bedrijven na 1 januari meer moeten betalen voor elektriciteit. ,,De stroomprijzen op de vrije markt zijn zo sterk gestegen dat de zoektocht naar goedkopere stroom eerder een zoektocht wordt naar de kleinste prijsverhoging.''

Kmo's die na 1 januari onderworpen blijven aan de vaste prijzen, hebben veel betere vooruitzichten op prijsdalingen. Het Controlecomité voor Gas en Elektriciteit moet tegen begin 2002 de derde trein tariefdalingen op de rails zetten. De afspraak met de regering is dat zowel voor kmo's als voor particulieren de tarieven tegen medio 2002 gelijkgeschakeld moeten worden met deze in omringende landen.

Bij de werkgeversorganisaties luidt het dat het prijsverschil met de buurlanden het grootst is inzake de kmo-tarieven. Studiewerk om uit te maken of dat werkelijk zo is, nadert zijn voltooiing. Het Controlecomité gaf de opdracht aan het studiebureau Wefa om dat te becijferen.