FRANKFORT (bloomberg, reuters, afp, dpa) -- Er moet een grondig en onafhankelijk onderzoek gebeuren van de jaarrekening van de Duitse bouwgroep Philipp Holzmann over het jaar 1997. Dat besliste de rechtbank in Frankfort gisteren in de zaak van de Belgische holding Gevaert tegen Holzmann en Deutsche Bank. Gevaert, dat in 1998 een aanzienlijk belang kocht in Holzmann, is verheugd over die beslissing.

Holzmann, destijds de grootste bouwgroep in Duitsland, ging in 1999 bijna over de kop toen er een put van 2,4 miljard mark ontdekt werd. Het bedrijf moest gered worden met overheidsgeld, na persoonlijke interventie van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder.

Dat was een klap voor de Belgische holding Gevaert, die in december 1998 een belang van ruim 30 procent had gekocht in Holzmann, voor ongeveer 400 miljoen mark of 8 miljard frank. Volgens Gevaert hadden Holzmann en zijn grootste aandeelhouder, Deutsche Bank, de financiële toestand van de bouwgroep opgefleurd toen ze in 1998 op zoek gingen naar nieuw kapitaal. De holding spande een proces aan.

De rechtbank oordeelde gisteren dat Arthur Andersen als onafhankelijk expert een grondig onderzoek van de boeken van Holzmann moet uitvoeren. Gevaert draait in eerste instantie op voor de kosten -- geraamd op 1 miljoen mark of 20 miljoen frank, maar de kosten zullen uiteindelijk gedragen worden door de partij die de zaak verliest.

Door de aanstelling van een onafhankelijk deskundige kan de zaak, die al vier maanden duurt en waarin vandaag eigenlijk een uitspraak verwacht werd, nog even aanslepen. De expertise kan zo'n zes tot negen maanden in beslag nemen, en dan moet de zaak opnieuw voorkomen.

Totnogtoe werden Gevaert weinig kansen op succes toegedicht in deze zaak. De rechtbank had tijdens eerdere zittingen al laten uitschijnen dat ze de claim van Gevaert zou verwerpen. Dat gebeurde dus niet.

Gevaert toonde zich bij monde van voorzitter André Leysen verheugd over de beslissing van de rechter.

Gevaert heeft de participatie in Holzmann al volledig afgeschreven, zodat er een reële kans bestaat op een aanzienlijke financiële meevaller als de zaak gewonnen wordt, zei Leysen.