ISTANBUL (bloomberg) -- Galatasaray Spor Kulubu, de eigenaar van Turkijes grootste en succesvolste voetbalclub, wil 10 tot 20 miljoen dollar (420 tot 840 miljoen frank) ophalen met de beursgang van zijn marketingafdeling om schulden terug te betalen en een nieuw stadion te helpen bouwen.

Het bedrijf wil deze zomer tenminste tien procent van Galatasaray Sportif Sinai ve Ticari Yatirimlar aanbieden, zei Ata Invest, de lead manager van de verkoop. De beursgang wil de recente successen van de voetbalclub, die de laatste vier seizoenen de Turkse competitie won en onlangs als eerste Turkse club de UEFA-cup veroverde, te gelde maken.

,,Galatasaray zal geen moeite hebben om aandelen te verkopen gezien die successen'', zei Erel Cankan, een analist bij Eczacibasi Securities. ,,Er zullen genoeg fans zijn die niet inzitten met de prijs.''

De club zal daarnaast 21 procent van Galatasaray Sportif verkopen aan American International Group (AIG), de grootste Amerikaanse verzekeringsgroep die een sportfonds heeft opgericht voor investeringen in topvoetbalteams uit de hele wereld.

De beursgang en verkoop zal enkel plaatsvinden indien Galatasaray Sportif de exclusieve uitzend- en sponsorrechten verwerft van het team en diens merknaam.

,,Het is nu tijd om het succes op het veld om te zetten in succes op zakenvlak'', zei Mehmet Sami, de vice president van Ata Invest.

De club torst een schuldenlast van 54 miljoen dollar (2,2 miljard frank).