POSTUUM. Men lene een kookboek

Moeder van de Nederlandse gastronomie Wina Born overleden

BRUSSEL -- Op de avond voordat in het Nederlandse Yerseke de eerste mosselen werden ingeladen, is Wina Born gestorven. Er is geen oorzakelijk verband, maar smullend Nederland zal aan tafel wel even geslikt hebben bij het bericht dat de Moeder van de Nederlandse gastronomie was overleden.
Wina Born is tachtig geworden en heeft bijna een halve eeuw als culinair journaliste en auteur van honderd kookboeken gezwoegd om Nederland ,,op smaak te brengen''. Ze diende daarvoor in domineesland een calvinistische onderlaag weg te schrapen. Hier werden boter én kaas tussen de boterham als des duivels beschouwd: ,,Zuivel op zuivel is het werk van de duivel''.



Zoals Bartje van Anne de Vries weigerde Wina Born te bidden voor bruine bonen. Toen ze in 1959 met haar kookrubriek ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer