POSTUUM. Men lene een kookboek

Moeder van de Nederlandse gastronomie Wina Born overleden


BRUSSEL -- Op de avond voordat in het Nederlandse Yerseke de eerste mosselen werden ingeladen, is Wina Born gestorven. Er is geen oorzakelijk verband, maar smullend Nederland zal aan tafel wel even geslikt hebben bij het bericht dat de Moeder van de Nederlandse gastronomie was overleden.

Wina Born is tachtig geworden en heeft bijna een halve eeuw als culinair journaliste en auteur van honderd kookboeken gezwoegd om Nederland ,,op smaak te brengen''. Ze diende daarvoor in domineesland een calvinistische onderlaag weg te schrapen. Hier werden boter én kaas tussen de boterham als des duivels beschouwd: ,,Zuivel op zuivel is het werk van de duivel''.

Zoals Bartje van Anne de Vries weigerde Wina Born te bidden voor bruine bonen. Toen ze in 1959 met haar kookrubriek in het damesblad Margriet begon, zette ze meteen de strijd in tegen de Nederlandse stamppot. Die viel echter moeilijk uit te roeien, want zelfs in overzeese gebieden weigerden de Nederlandse beschavers bij minimum 35 graden af te wijken van hun eetgewoonten die voor Hollands vriesweer waren bedacht.

Het grapje dat bij onze bovenburen in kookboeken menig recept aanvangt met het zinnetje ,,Men lene 1 ei'', heeft een historische ondergrond. Aan eten mocht in de ogen van traditioneel Nederland tijd noch geld worden vergooid.

Wina's oma woonde in het Antwerpse. Van haar heeft de Nederlandse journaliste zeer veel opgestoken. ,,Ik vond het altijd heerlijk om met haar naar de markt te gaan. Ze had een speciale kaasboer en een welbepaald fruitstalletje waar ze sinaasappels kocht. Een vaste slager voor varkensvlees en een ander voor rundvlees. Ze wist precies wat ze wilde'', getuigde ze.

In 1963 werd Wina Born naar het glitterblad Avenue gehaald, dat toen nog Romance heette. Jarenlang prijkten haar recepten daar op glanspapier naast de literaire kostennota's uit het buitenland van Cees Nooteboom. Bij dat blad werd ze voor het eerst geassisteerd door fotografen die een plaatje van een eierdooier, van dichtbij gekiekt, over een hele pagina konden uitsmeren.

Soms kwamen er brokken van Nootebooms barok proza in Borns keukenrubriek terecht. Zo mocht ze weleens in de tuin van een restaurant ,,de nazomerse schemering zachtjes tussen de bomen naderbij zien sluipen'' en werd de visschotel omkranst met alliteraties opgediend: ,,zilte zachtzure zeevis''.

Het was voor Wina Born niet voldoende culinaire bijbels te schrijven, Nederland vroeg haar ook De bijbel culinair, een boek over eten en drinken in de Schrift. Wat menige streng gereformeerde smulpaap op zijn gemak zou stellen bij lichte overdaad op de bruiloft van Kana.

Als culinair journaliste beschikte Wina Born niet alleen over de fijnste tong van het land, ze had nog een geheugen dat in elke aardappel een stuk geschiedenis van Rome tot nu terugproefde.

Of haar jarenlange inspanningen voor de palatale cultuur werden beloond, blijft zeer de vraag. ,,Ik geloof niet dat Nederland ooit een gastronomisch land zal worden'', zei ze op haar zeventigste een beetje mistroostig.

De gastronomie is in dat lage landje op een laag pitje blijven staan. De nieuwe scholen Nederlandse meester-koks vermochten allerminst een Maginotlijn op te trekken tegen de Amerikaanse invasie van de fastfood. En bij menige zakenlunch komt er nog altijd karnemelk op tafel en wordt van de Franse brie nog steeds de schimmelkorst mee verorberd.

Sprekend is dat de jongste Wina Born-prijs voor Nederlandse meester-koks dit jaar niet is toegekend. Er ligt op culinair vlak ter hoogte van Roosendaal nog altijd een ravijn te gapen. Laat Nederland toch maar even ons Vlaams Kookboek van de Boerinnenbond lenen. Het zou er zijn profijt mee kunnen doen.

Sport
 1. Video Wordt wenende Wesley drie wedstrijden geschorst voor elleboog?
 2. Youri Tielemans is niet de Golden Boy van 2016
 3. Max Walscheid sprint naar zege in derde etappe ronde van Hainan
 4. De Bruyne geselecteerd voor Ballon d’Or
 5. Maryna Zanevska wordt derde Belg op WTA-ranking na Wickmayer en Flipkens
 6. David Goffin evenaart met elfde plaats zijn beste ATP-ranking
 7. Van Damme speelt gelijk, kapitein Ciman verliest vlak voor play-offs
 8. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 9. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 10. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 11. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 12. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 13. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 14. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 15. GP van de USA: startgrid
 16. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 17. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 18. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 19. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 20. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne