BRUSSEL -- De cateringgroep Carestel neemt Lunch Garden over van GIB voor een bedrag van grofweg 20 miljoen euro. Door de overname verdubbelt het personeelsbestand van Carestel in België bijna. Volgens Luc Van Milders, gedelegeerd bestuurder van Carestel, gaat het om een interessante overname die evenwicht brengt in de portefeuille van de wegrestaurateur.

Carestel benaderde GIB twee jaar geleden al met de vraag of Lunch Garden te koop stond. GIB, dat eerst de meer moeilijke deelnemingen verkocht, bood Carestel Quick aan maar daar zag de Oost-Vlaamse groep geen brood in.

Met Lunch Garden verwerft Carestel een bedrijf met 62 restaurants, een bekende merknaam en een sterk prijsimago. De 41 wegrestaurants van Carestel zijn dan weer een vrij dure aangelegenheid maar dat houdt verband met de (dure) concessies die moeten betaald worden.

,,Lunch Garden is een interessante aanvulling. Het is bovendien winstgevend en goed geleid'', zegt Van Milders. Lunch Garden boekte vorig jaar een omzet van 115,1 miljoen euro en een bedrijfswinst van 2,6 miljoen euro. Carestel had een bijzonder moeilijk jaar (onder meer als gevolg van 11 september) en boekte in de catering een bedrijfsverlies van 3,29 miljoen euro op een omzet van 186,6 miljoen euro.

GIB zegt op de verkoop van Lunch Garden een nettowinst (meerwaarde) te boeken van 16,2 miljoen euro. Dat bedrag gaat, met de overige liquiditeiten, uitgekeerd worden aan de aandeelhouders als gevolg van de liquidatie van wat ooit de Belgische distributietrots was. Daarop is een liquidatiebelasting van 10 procent verschuldigd.

Carestel was niet de enige geïnteresseerde partij. Ook vanuit de distributie en uit financiële hoek was interesse. De financiële interesse heeft te maken met de stabiele cashflow die Lunch Garden boekt.

Naast de restaurants Lunch Garden verwerft Carestel ook de 12 sandwichbars Crock'In. GIB heeft nu enkel nog Quick te koop, twee restaurants Exki en een belang van 50 procent in Disport. Verwacht wordt dat GIB de aandelen Quick verhoudingsgewijs uitkeert aan de aandeelhouders van GIB. GIB heeft circa 57 procent in Quick.

De verkoop van Lunch Garden aan Carestel moet nog goedgekeurd worden door de raad voor mededinging. Die doet binnen de 30 dagen uitspraak of er een onderzoek ten gronde komt. Dat kan 45 dagen duren. Luc Van Milders zei gisteren geen problemen te verwachten omdat de groep nog niet in de markt van ,,stadsrestauratie'' aanwezig is. Carestel heeft in de Belgische wegrestauratie een marktaandeel van bijna 55 procent. De groep Compass (Gourmet Ways), AC Restaurants, Van der Valk en Totalfina zijn eveneens actief in die markt.

Het aandeel Carestel reageerde gisteren positief op het bericht en steeg met 8,9 procent tot 6,6 euro. Carestel maakte donderdag al een bokkensprong bij een volume van 4.630 aandelen, een veelvoud van wat gisteren verhandeld werd. GIB steeg lichtjes tot 39,3 euro. (pdd)