Ieder zaterdag kabouters bij de boterham

Goede Pers van Averbode draait al 125 jaar


BRUSSEL -- De Witte van Zichem werkte er in de drukkerij en met het drukwerk van Averbode hebben generaties in Vlaanderen het abc geleerd. ,,Zonneland'' werd elke zaterdag, nadat de bevrijdende bel had weerklonken, in de klas uitgedeeld en thuis bij de boterham verslonden. Over de weldaden van de Goede Pers loopt een tentoonstelling en werd een lijvig boek gepubliceerd.

DE kabouters in Vlaanderen komen ongetwijfeld uit de dennenbossen van Averbode. De voorlopers van Plop verschenen elke week bij bosjes in Zonneland. Dit weekblad van Averbode is uit de rijke Roomse sfeer van de jaren 1920 ontstaan. Het was oorspronkelijk het orgaan van wat de ,,Eucharistische Kruistocht'' heette. De kinderbeweging die door paus Pius X in het leven werd geroepen, vond tijdens het interbellum en zelfs tot in de late jaren vijftig, een grote weerklank in Vlaanderen.

Met de jaren groeide Zonneland uit tot een heuse kinderkrant, waarin -- en dit lang vóór de academische wereld in Vlaanderen zijn zegen over het genre gaf-- het stripverhaal ruime aandacht genoot. In het boek wordt herinnerd aan ten onrechte in het vergeetboek geraakte striptekenaars als Rik Clément. Deze fantasierijke Gentse journalist van Het Volk tekende in de de jaren zestig in Zonneland ,,De musketiers van 't Schipperskwartier''. Maar Clément ontfermde zich als hoofdredacteur van Het Zondagblad ook over een wat vergeten personage dat dagelijks in het antiquariaat Mestdagh aan de Gentse St.-Niklaaskerk bij het haardvuur zat.

Die man was Raymond De Kremer, een Gentenaar die graag beweerde dat hij van indiaanse afkomst was. De Franstalige literatuurgeschiedenis heeft deze auteur van Malpertuis onder het pseudoniem Jean Ray onthouden.

De ,,Belgische Edgar Allen Poe'', zoals hij postuum wel eens wordt genoemd, overleed in 1964, maar de laatste jaren van zijn leven kwam Jean Ray nog met moeite als schrijver aan de kost. Decennia lang was hij voor de lezertjes van de Goede Pers de onuitputtelijke John Flanders geweest. Toen in 1930 de Vlaamse Filmkes in het leven werden geroepen werd Flanders de belangrijkste leverancier van verhalen voor de reeks. Nog voor de Tweede Wereldoorlog had hij al veertig titels geleverd. Flanders beweerde trouwens dat zijn Remington-schrijfmachine (dat in het Antwerpse AMVC wordt bewaard) 's nachts geheel zelfstandig voor hem schreef.

De Gentse meester van het fantastische genre heeft de literaire adelbrieven aan de Goede Pers gegeven. Met Spoken op de ruwe heide, een jeugdboek dat in 1934 verscheen, bezorgde hij de uitgeverij van Averbode een eerste longseller. Maar Flanders schreef ook scenario's voor strips en tal van avonturenboeken die in Averbode werden uitgegeven.

Zonneland en de Franstalige versie ervan, Petits Belges, werden ,,ontspanningslectuur'', verspreid op de katholieke scholen. Het stichtend karakter van het begin maakte al vlug plaats voor fantasierijke sprookjes en spannende verhalen. Al van bij aanvang werden voor de jeugdige lezertjes de grenzen verlegd met verhalen over missionarissen in verre streken, maar in 1946 zie je dat de huisauteur John Flanders in Zonneland een atypisch verhaal laat verschijnen over een vreemd personage: ,,Een eigenaardige Robinson''.

DE Goede Pers van Averbode draait nu al 125 jaar, maar de witte reguliere kanunniken van de heilige Norbertus huizen al sinds het begin van de twaalfde eeuw in hun abdij. Revoluties zijn over de kloosterpanden getrokken maar vermochten nooit het intellectuele leven in de abdij te doven. Op het einde van de negentiende eeuw werd er massaal devotiemateriaal gedrukt, maar daaruit groeiden aan het begin van de twintigste eeuw zelfstandige familiebladen zoals Averbode's Weekblad en La Semaine d'Averbode, dat een ruime verspreiding kende.

Na de Eerste Wereldoorlog werd de portfolio van de uitgeverij uitgebreid met een blad als Hooger Leven, een cultureel weekblad voor katholiek Vlaanderen, waarvan Gerard Walschap de bekendste medewerker was. De romancier vulde in die dagen de helft van het tijdschrift met recensies van boeken en theater en was het vaak oneens met het zoetige karakter van het overige proza dat in het blad stond afgedrukt. Het betrof de keuze die de hoofdredacteur, pater Emiel Valvekens, maakte. Uiteindelijk kwam het tot een conflict tussen de Norbertijn en de romancier, maar zoals wel vaker in de Kerk, draaide dat niet om intellectuele onenigheid maar wel om een financiële kwestie.

De archieven zijn in de abdijbrand van 1942 gebleven, maar de historicus Jan De Mayer heeft in een bijdrage aan het boek de zaak nauwgezet proberen te reconstrueren. Het begon in het najaar van 1931, toen Valvekens aan Walschap liet weten dat de abdij aan Hooger Leven wou verzaken wegens té verlieslatend. Waarbij Valvekens ook liet horen dat hij voortaan de titel als zijn persoonlijke eigendom beschouwde.

Walschap leefde in die dagen van wat hij via het blad verdiende en het schiep voor hem een penibele situatie. De schrijver kwam er bovendien achter dat het blad niet meer verlieslatend was maar net een bescheiden winst realiseerde. De dichter en jurist August van Cauwelaert werd als bemiddelaar opgetrommeld en stelde voor een nv op te richten. De abdij stemde na maanden gekrakeel hiermee in. Walschap kon in dienst blijven maar werd door Valvekens in de jaren die volgden, zowel financieel als inhoudelijk gekortwiekt.

Een lang verhaal dat een romanachtig einde kreeg in 1935: de abt van Averbode ontsloeg pater Valvekens op staande voet van al zijn taken in Hooger Leven en het blad werd ondergebracht bij de nv Altiora. Walschap bleef en Valvekens werd een ijverige onderpastoor in Anderlecht, waar hij in 1944 aan de gevolgen van een tyfusbesmetting overleed. Met Walschap had hij zich ondertussen verzoend. Het blad zelf werd eind 1938 opgeheven. De abdij kwam haar financiële verplichtingen tegenover Walschap na.

Tal van bijdragen in Averbode, een uitgever apart vallen op door de vrijmoedige toon en de historische gedegenheid. Wie in zijn kindertijd Zonneland en de Kerstboeken van Nonkel Fons heeft gelezen, zal dit prachtig geïllustreerde boekwerk niet zonder emotie en met menige ,,A-Ha-Erlebnis'' doorbladeren.

 • ,,Goede Pers. De uitgeverijen van de abdij van Averbode''. Tot 31 augustus, elke dag van 9 tot 17.30 uur, op zaterdag van 9 tot 12.30 uur, in het Kadoc, Vlamingenstraat 39, Leuven, 016-32.35.00. Gesloten van 15 tot 17 augustus.
 • Rita Ghesquière & Patricia Quaghebuer, ,,Averbode, een uitgever apart'', Universitaire Pers, 548 blz.

  Sport
  1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
  2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
  3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
  4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
  5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
  6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
  7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
  8. GP van de USA: startgrid
  9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
  10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
  11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
  12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
  13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
  14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
  15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
  16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
  17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
  18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
  19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
  20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou