Post-Nirvana regeert de ruige rock nog steeds

Goose wint Rock Rally 2002


© cjb
BRUSSEL -- Goose was de verdiende winnaar van Humo's Rock Rally 2002. In een zee van gitaren en onderling amper te onderscheiden niches, won de enige band die populaire, toegankelijke muziek speelde. Maar de Belgische rock werd een beetje in zijn hemd gezet, want deze zwakke finale was zeker geen staalkaart van het hele rocklandschap.

Met Goose kreeg Humo's Rock Rally 2002 een verdiende winnaar. De jury koos voor de vreemde eend in de bijt: de enige poppy band uit de selectie won. En dat is een belangrijke koerswijziging in vergelijking met de preselecties en halve finales, waar alle popgevoelige bands werden uitgerangeerd. Het riep des te meer vragen op over de toekomst van het instituut Rock Rally zelf.

De finale bevestigde grotendeels de analyse van de halve finales. Veel gitaren en geram, weinig songs. De leeftijd van alle finalisten lag tussen de negentien en de zesentwintig: toen Nirvana zich in de hitlijsten werkte, begonnen deze heren actief naar muziek te luisteren. Sindsdien kunnen gitaren niet hard genoeg klinken.

Na de preselecties bleven vooral de niches uit de rockwereld over. Om beurt kwamen in de finale grunge, hardcore, death metal, punk en -- de nieuwste trend -- emocore aan beurt. De scheidingslijn tussen deze genres is flinterdun: alleen de intensiteit van hun gitaarspel varieert. Ditmaal geen overzicht dus van het allerbeste uit België. Er was zelfs niet één vrouwelijke artiest te bespeuren.

De keuze voor Goose als winnaar leek daarom allesbehalve consequent. De groep combineert uiteindelijk jaren tachtig-pop met disco en een vleugje elektro. Maar nu ook Joost Zweegers van Novastar in de jury zat, lag de klemtoon duidelijk op een meer traditionele aanpak. In die optiek zijn de eerste en derde plaats van Goose en Very Camel zeer goed te begrijpen; alleen de tweede plaats van Illyrian was wraakroepend.

Door die tweede plaats grepen bands als Mawkish en Soon naast de prijzen. Nochtans waren er redenen genoeg om Illyrian snel te vergeten: de groep bracht achterhaalde kleutermetal. Drie gitaren die krek dezelfde akkoorden spelen, een zanger die alleen brult en verder zo goed als stokstijf op het podium staat: Illyrians' ereplaats degradeerde deze editie.

Zulke groepen horen überhaupt niet thuis op de Rock Rally. Hardcore is de muziekniche bij uitstek. Deze heren hebben eigen labels, clubs en magazines die het kaf van het koren kunnen scheiden. In de Rock Rally heeft men er duidelijk niet de knowhow voor, want vergeleken met Slipknot of wijlen Sepultura is Illyrian lachwekkend. Andermaal koos Humo dus voor een excuus-Truus die zijn vooruitstrevende imago moest redden. Niemand is daar echter mee gebaat, zeker niet Mawkish en Soon.

Nochtans trof die groepen zelf schuld voor die verloren podiumplaats. Hoewel ze allebei indruk maakten tijdens de halve finale in Hof Ter Lo, kwamen ze nu maar op halve kracht terug. Mawkish speelde een weinig coherente, slordige set. Jammer, want het was één van de weinige groepen met potentieel. Soon liet de vonken niet naar het publiek overslaan, terwijl ze zelf beweren dat dat hun ultieme streefdoel is. Toch heeft de ziedende emocore van beide groepen het lef en de energie om een groot publiek overstag te laten gaan.

Ook de selectie van The Aberdeen Loving Gods was niet op zijn plaats. Wat baat het deze vier te selecteren voor een finale waar ze helemaal niet klaar voor waren? Niemand verdient het om in een grote zaal zoals de Ancienne Belgique af te gaan; hun selectie stond haaks op het doel van een rockconcours dat jong talent wil ontdekken en ondersteunen.

De tien finalisten zijn gelukkig niet representatief voor wat er leeft in België. Daar zijn zelfs de deelnemers van overtuigd. Zo verwachtte Mickael Karkousse, zanger van Goose, om te beginnen al andere bands in de finale. ,,Ik had gehoopt dat Miss Moses of Creams & Spices in de finale zouden zitten. Onbegrijpelijk. Bij de vorige edities was er wél kwaliteit. Het is erg gesteld, deze keer.''

Opvallend is wel dat de meeste kandidaten ook genadeloos zijn voor zichzelf. Hoewel alle bands heel andere muziek maakten, waren de melodische songs van Joost Zweegers voor bijna iedereen het referentiepunt -- een referentiepunt waar blijkbaar niemand aan kon tippen. Als we Christophe Vandewoude van Soon mogen geloven, heeft zijn band nog weinig groeimogelijkheden. Mawkish-drummer Johan Buyle vond dat zijn groep Eenoog in het land der blinden zou zijn, mocht hij winnen. Een harde analyse, maar misschien niet onterecht.

Het lijkt erop dat de Rock Rally zijn barometerfunctie verliest. Het respect verdwijnt. De tumultueuze prijsuitreiking vertelde veel. Illyrian werd uitgefloten en Humo-hoofdredacteur Guy Mortier kreeg een halve fles water over zich heen. Voorlopig komen nog talloze vertegenwoordigers van platenfirma's opdagen voor wat prospectie op de Rock Rally. Maar nog één editie als deze, waar zes bands op de tien ondermaats zijn, en Humo's Rock Rally is passé.

 • Humo's Rock Rally Finale, Ancienne Belgique, Brussel, 31 maart
 • Buitenland
  1. Acht politieagenten gedood in zuidwesten van Egypte
  2. Schietpartij op herdenkingsplechtigheid voor Martin Luther King
  3. Turkse media: ‘Schutter nachtclub Istanbul opgepakt’
  4. Laatste man op de maan overleden op 82-jarige leeftijd
  5. Springsteen-coverband haakt af voor Trump-feest
  6. Vrouw schutter Orlando alsnog opgepakt
  7. Vijf mensen doodgeschoten tijdens muziekfestival in Mexico
  8. Verplicht milieuvignet voor alle voertuigen in Parijs
  9. Trumps grootste feest ooit
  10. Duitsland bijt van zich af na uitspraken Trump
  11. Waarom Amazon deze teenslippers uit zijn gamma verwijderde
  12. Davos: China boven op hoogmis van de economische elite
  13. Link naar Anne Frank gevonden in vernietigingskamp
  14. Biden opvallend scherp voor Rusland tijdens laatste officiële bezoek aan Oekraïne
  15. Dieselwagens mogen tijdelijk Oslo niet meer binnen
  16. Trump: opvolger Obamacare wordt 'ziekteverzekering voor iedereen'
  17. Trump noemt vluchtelingenbeleid Merkel 'catastrofaal'
  18. Video Vliegtuig crasht in Kirgizisch dorp, tientallen doden
  19. Turks parlement keurt in eerste lezing controversiële grondwetshervorming goed die Erdogan nog meer macht geeft
  20. Airbus van Lufthansa maakt noodlanding door defect in cockpit
  Sport
  1. Flipkens en Wickmayer uitgeschakeld in eerste ronde Australian Open
  2. Peter Weinberg volgt Dirk Demeersman op als coach van Belgische jumpingteam
  3. Oude bekende bezorgt Congo een driepunter tegen Marokko, Lukaku’s vieren mee
  4. Louis Van Gaal zet punt achter trainerscarrière
  5. Obama viert historische titel van Chicago Cubs, het favoriete baseballteam van Michelle
  6. Rory McIlroy mist door ribblessure Abu Dhabi Championship
  7. Los Angeles wil openings- en sluitingsceremonie Olympische spelen 2024 in verschillende stadions houden
  8. Alexis Sanchez geeft aan Spaans gerecht belastingfraude toe
  9. Titelverdediger Ivoorkust laat meteen punten liggen tegen Togo
  10. Wout van Aert sukkelt met knie en laat stage links liggen
  11. Dante Rigo (18) tekent tot 2019 bij PSV
  12. Genk kan in Oostende rekenen op Thomas Buffel
  13. McLaren F1 team presenteert nieuwe wagen op 24 februari
  14. Thiam prijkt in Forbes’ “30 onder 30”-lijst van Europese entertainers
  15. Op uur tijd 50.000 tickets verkocht voor Tottenham-Gent
  16. Aly Cissokho (Aston Villa) verhuist naar Olympiacos
  17. Sep Vanmarcke keert terug naar Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen
  18. Valtteri Bottas officieel bevestigd door het Mercedes F1 team
  19. Lokeren strikt Engelse spits: “Grootste sportieve uitdaging in mijn carrière”
  20. Felipe Massa maakt meteen na zijn afscheid een F1-comeback