Post-Nirvana regeert de ruige rock nog steeds

Goose wint Rock Rally 2002


© cjb
BRUSSEL -- Goose was de verdiende winnaar van Humo's Rock Rally 2002. In een zee van gitaren en onderling amper te onderscheiden niches, won de enige band die populaire, toegankelijke muziek speelde. Maar de Belgische rock werd een beetje in zijn hemd gezet, want deze zwakke finale was zeker geen staalkaart van het hele rocklandschap.

Met Goose kreeg Humo's Rock Rally 2002 een verdiende winnaar. De jury koos voor de vreemde eend in de bijt: de enige poppy band uit de selectie won. En dat is een belangrijke koerswijziging in vergelijking met de preselecties en halve finales, waar alle popgevoelige bands werden uitgerangeerd. Het riep des te meer vragen op over de toekomst van het instituut Rock Rally zelf.

De finale bevestigde grotendeels de analyse van de halve finales. Veel gitaren en geram, weinig songs. De leeftijd van alle finalisten lag tussen de negentien en de zesentwintig: toen Nirvana zich in de hitlijsten werkte, begonnen deze heren actief naar muziek te luisteren. Sindsdien kunnen gitaren niet hard genoeg klinken.

Na de preselecties bleven vooral de niches uit de rockwereld over. Om beurt kwamen in de finale grunge, hardcore, death metal, punk en -- de nieuwste trend -- emocore aan beurt. De scheidingslijn tussen deze genres is flinterdun: alleen de intensiteit van hun gitaarspel varieert. Ditmaal geen overzicht dus van het allerbeste uit België. Er was zelfs niet één vrouwelijke artiest te bespeuren.

De keuze voor Goose als winnaar leek daarom allesbehalve consequent. De groep combineert uiteindelijk jaren tachtig-pop met disco en een vleugje elektro. Maar nu ook Joost Zweegers van Novastar in de jury zat, lag de klemtoon duidelijk op een meer traditionele aanpak. In die optiek zijn de eerste en derde plaats van Goose en Very Camel zeer goed te begrijpen; alleen de tweede plaats van Illyrian was wraakroepend.

Door die tweede plaats grepen bands als Mawkish en Soon naast de prijzen. Nochtans waren er redenen genoeg om Illyrian snel te vergeten: de groep bracht achterhaalde kleutermetal. Drie gitaren die krek dezelfde akkoorden spelen, een zanger die alleen brult en verder zo goed als stokstijf op het podium staat: Illyrians' ereplaats degradeerde deze editie.

Zulke groepen horen überhaupt niet thuis op de Rock Rally. Hardcore is de muziekniche bij uitstek. Deze heren hebben eigen labels, clubs en magazines die het kaf van het koren kunnen scheiden. In de Rock Rally heeft men er duidelijk niet de knowhow voor, want vergeleken met Slipknot of wijlen Sepultura is Illyrian lachwekkend. Andermaal koos Humo dus voor een excuus-Truus die zijn vooruitstrevende imago moest redden. Niemand is daar echter mee gebaat, zeker niet Mawkish en Soon.

Nochtans trof die groepen zelf schuld voor die verloren podiumplaats. Hoewel ze allebei indruk maakten tijdens de halve finale in Hof Ter Lo, kwamen ze nu maar op halve kracht terug. Mawkish speelde een weinig coherente, slordige set. Jammer, want het was één van de weinige groepen met potentieel. Soon liet de vonken niet naar het publiek overslaan, terwijl ze zelf beweren dat dat hun ultieme streefdoel is. Toch heeft de ziedende emocore van beide groepen het lef en de energie om een groot publiek overstag te laten gaan.

Ook de selectie van The Aberdeen Loving Gods was niet op zijn plaats. Wat baat het deze vier te selecteren voor een finale waar ze helemaal niet klaar voor waren? Niemand verdient het om in een grote zaal zoals de Ancienne Belgique af te gaan; hun selectie stond haaks op het doel van een rockconcours dat jong talent wil ontdekken en ondersteunen.

De tien finalisten zijn gelukkig niet representatief voor wat er leeft in België. Daar zijn zelfs de deelnemers van overtuigd. Zo verwachtte Mickael Karkousse, zanger van Goose, om te beginnen al andere bands in de finale. ,,Ik had gehoopt dat Miss Moses of Creams & Spices in de finale zouden zitten. Onbegrijpelijk. Bij de vorige edities was er wél kwaliteit. Het is erg gesteld, deze keer.''

Opvallend is wel dat de meeste kandidaten ook genadeloos zijn voor zichzelf. Hoewel alle bands heel andere muziek maakten, waren de melodische songs van Joost Zweegers voor bijna iedereen het referentiepunt -- een referentiepunt waar blijkbaar niemand aan kon tippen. Als we Christophe Vandewoude van Soon mogen geloven, heeft zijn band nog weinig groeimogelijkheden. Mawkish-drummer Johan Buyle vond dat zijn groep Eenoog in het land der blinden zou zijn, mocht hij winnen. Een harde analyse, maar misschien niet onterecht.

Het lijkt erop dat de Rock Rally zijn barometerfunctie verliest. Het respect verdwijnt. De tumultueuze prijsuitreiking vertelde veel. Illyrian werd uitgefloten en Humo-hoofdredacteur Guy Mortier kreeg een halve fles water over zich heen. Voorlopig komen nog talloze vertegenwoordigers van platenfirma's opdagen voor wat prospectie op de Rock Rally. Maar nog één editie als deze, waar zes bands op de tien ondermaats zijn, en Humo's Rock Rally is passé.

  • Humo's Rock Rally Finale, Ancienne Belgique, Brussel, 31 maart